Nieuws
vrijdag, 19 jul 2024

Nieuw in de Kamer: Alexander Van Hoecke

Foto: Vlaams Belang. Nieuw in de Kamer: Alexander Van Hoecke

Alexander Van Hoecke (1994) uit Lokeren behaalde een master in de rechten en vervolgens een bijkomende master Europees en internationaal recht aan de universiteit van Gent. Tussen de twee masters door liep hij ook zes maand stage in het Europees Parlement. Hij is de nationale persverantwoordelijke van het Vlaams Belang, en werd op 9 juni met 8.696 voorkeurstemmen verkozen op de Oost-Vlaamse Kamerlijst.

Wat bracht u bij het Vlaams Belang, Alexander?

Ik ben altijd al Vlaamsgezind geweest. Het is er niet met de paplepel ingegoten, maar het inzicht dat België niet werkt en een gezonde democratie enkel in een vrij Vlaanderen kan functioneren kwam er al snel. Daardoor sloot ik me, eenmaal aan de universiteit, dan ook aan bij het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). Ik heb uiteindelijk beslist de stap te zetten naar de politiek omdat ik zelf ook een steen wou bijdragen aan de Vlaams-nationale strijd. Zo ging ik begin 2020 van start als inhoudelijk medewerker Energie en Buitenlands Beleid voor het Vlaams Parlement. In 2023 werd ik dan persverantwoordelijke voor het Vlaams Belang. Een boeiende, maar uitdagende switch.

Wat worden uw aandachtspunten in de Kamer?

Ik ben een dossiervreter. Ik wil me kunnen vastbijten in een bepaalde problematiek, kunnen aankaarten wat fout loopt en oplossingen voorstellen. Ik heb de eer om samen met een ervaren en uitstekend parlementslid als Marijke Dillen in de commissie Justitie te mogen zetelen. Een departement waar heel wat fout loopt: straffen worden niet meer uitgezeten, de overbevolking in de gevangenissen… Mensen hebben het gevoel dat Justitie niet meer rechtvaardig is, en daar hoop ik mee wat aan te kunnen veranderen.