Nieuws
donderdag, 06 jan 2022

Nieuw coronabeleid op school: “Inefficiënt en discriminerend”

Vlaams Parlementslid Jan Laeremans is kritisch over het nieuw coronabeleid in het onderwijs. Het Vlaams Ministerie van Onderwijs liet gisteren weten dat ouders best één sneltest per week afnemen bij hun kinderen – dit al zeker tot aan de krokusvakantie. “Maar niet alle ouders kunnen dit betalen. Waarom wordt die preventieve zelftesting niet via de scholen georganiseerd? ”, vraagt Laeremans. Daarnaast maakt het nieuw quarantainebeleid voor het secundair onderwijs nu een onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde leerlingen. “Zulke discriminatie is een beknotting van het gelijkheidsbeginsel en de leerkansen van de niet-gevaccineerde kinderen.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en de onderwijsministers roepen ouders op om hun kinderen - ook zonder symptomen - preventief elke week te testen tot aan de krokusvakantie. “Tot aan de krokusvakantie per week een test uitvoeren kost per kind 56 euro, wat voor een groter gezin al snel kan oplopen tot ettelijke honderden euro’s”, merkt Laeremans op. “Iedereen verdient veiligheid, maar met deze strategie is een gelijke behandeling zoek. Een preventieve testing op school werkt efficiënter en goedkoper. Nu ligt de last bij de ouders - waarvan er velen die oproep wellicht straal negeren - zodat we niet verder zullen staan.

“Het coronabeleid in het Vlaamse onderwijs hangt met haken en ogen aan elkaar

Ook stelt Laeremans zich vragen bij de invoering van deze strategie op het moment dat het virus volop circuleert. “Wij vroegen al lang naar een preventieve testing, maar dit komt nu vooral véél te laat, reageert Laeremans. Experts zijn het erover eens dat je preventief moet testen op een moment dat de virusverspreiding nog beheersbaar is om zo lokale uitbraken in de kiem te smoren. “Massaal preventief testen tijdens een virushausse van een minder ziekmakende variant zal er enkel toe leiden dat enorm veel leerlingen extra in quarantaine moeten, wat vooral zorgt voor meer planlast en leerachterstand”, aldus nog Laeremans.

Het gewijzigde quarantainebeleid houdt nu ook in dat leerlingen van het secundair onderwijs die hun eerste 2 vaccinaties kregen na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine moeten. Wie 1 prik kreeg, moet 1 week in quarantaine en mag deze vanaf dag 4 verlaten na dagelijkse negatieve zelftesten. Niet-gevaccineerden moeten 10 dagen in quarantaine en mogen deze pas vanaf dag 7 verlaten na dagelijkse negatieve zelftesten. "Deze discriminatie van niet-gevaccineerde leerlingen kan niet door de beugel”, vervolgt Laeremans.

Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) zei recent zelf nog dat hij “geen voorstander is van een onderscheiden behandeling”. Maar deze regel brengt nu wel een duidelijke discriminatie met zich mee. “Is dit wettelijk, gezien het medisch geheim op school?”, vraagt Laeremans kritisch. De website Onderwijs Vlaanderen vermeldt immers dat een schoolbestuur of directie nooit een vaccinatiestatus zal kunnen opvragen'. “Hoe moeten scholen dan weten wie hoelang in quarantaine zou moeten blijven?”, vraagt Laeremans tot slot. “De testing- en quarantainestrategie hangt met haken en ogen aan elkaar.”