Nergens zo weinig niet-EU-burgers aan het werk
Een recente studie van vijf Belgische universiteiten bevestigt dat niet eens de helft van de niet-EU-vreemdelingen op ons grondgebied aan het werk is. “Daarmee wordt een open deur ingetrapt en wordt nogmaals aangetoond dat België het veel slechter doet dan ieder ander Europees land”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “We moeten die mensen beter aan de slag krijgen in plaats van nog meer nieuwe migranten aan te trekken.”
De algemene werkzaamheidsgraad bedroeg vorig jaar 77,2 procent. Maar voor mensen van buiten de EU is dat volgens het nieuwste onderzoek amper 48,9 procent. Nergens zijn zo weinig niet-EU-burgers aan het werk. Het land dat na België het slechtst presteert, Frankrijk, doet het nog altijd 10 procent beter. De wetenschappers tonen ook aan dat niet alleen migranten van de eerste generatie, maar ook van de tweede generatie het bijzonder slecht doen op de Belgische arbeidsmarkt. Nochtans zijn zij geboren en getogen in dit land, en beheersen ze de streektaal.
“Arbeidsmigratie is absoluut geen goede oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt”
Dat deze inactiviteit handenvol geld kost, kan niet worden ontkend. Onderzoek van dr. Jan H. van de Beek bracht recent aan het licht dat waar een gemiddelde autochtoon de samenleving 89.000 euro opbrengt, een gemiddelde eerste generatie migrant de samenleving 196.000 euro kost, en een tweede generatie migrant 63.000 euro. “Daarmee verwees de onderzoeker de onvolledige studie van de Nationale Bank, die stelde dat tweede generatie migranten bovengemiddeld zouden bijdragen aan de overheidsfinanciën, definitief naar de prullenmand”, aldus Van Grieken.
“Maar ondanks die enorme kostprijs zit de arbeidsmigratie van buiten de EU nog steeds in de lift. In 2023 gaf de Vlaamse regering bijna 16.700 niet-EU-burgers de toelating hier te komen werken. Dat is de helft meer dan in de twee jaar ervoor, toen waren het er jaarlijks gemiddeld 10.890”, merkt Van Grieken tot slot op. “Arbeidsmigratie is absoluut geen goede oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt. Die mensen blijven hier, ook wanneer ze hun werk verliezen, en via gezinshereniging komt een veelvoud aan migranten na.” Voor het Vlaams Belang moet worden ingezet op structurele oplossingen op lange termijn, zoals het activeren van mensen en automatisering.