Nieuws
woensdag, 14 aug 2024

NAVO dreigt agentschap uit België te verhuizen door slabakkende defensie-uitgaven

Foto: iStock. NAVO dreigt agentschap uit België te verhuizen door slabakkende defensie-uitgaven

De NAVO-partners bereiken de grenzen van hun geduld met de tegenvallende defensie-uitgaven van België. Het bondgenootschap dreigt er zelfs mee de NCIA, een prestigieuze IT-afdeling, te verhuizen uit dit land. “Ook de Vivaldi-regering kon het tij niet keren, ondanks haar belofte om Defensie eindelijk nieuw leven in te blazen”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier, “Met oorlogen aan onze deurdrempel zijn de eerste slachtoffers van die politieke laksheid onze burgers en de militairen die hen veilig moeten houden.”

Het was een kernbelofte van defensieminister Ludivine Dedonder (PS) en de Vivaldi-ploeg: het herwaarderen van Defensie en dus de neerwaartse budgettaire trend omkeren. Berekeningen van het departement begroting (BOSA) toonden echter aan dat de uitgaven daalden van 1,17 procent van het bbp in 2022 naar 1,15 procent in 2024. Dedonder had beloofd om naar 1,54 procent te gaan tegen 2030, maar aan dit tempo lijkt dat onmogelijk. “Daarmee lijkt de NAVO-ondergrens van 2 procent van het bbp steeds meer op een fata morgana, en dat in tijden waarin investeren in defensie letterlijk van levensbelang is”, aldus Ponthier. “We hebben altijd gezegd dat Dedonders fameuze herstelplan aankondigingspolitiek zou blijken, en nu geven de cijfers ons gelijk.” 

“Met de socialisten zal er nooit echt geïnvesteerd worden in Defensie”

Een gevolg van die tegenvallende defensie-uitgaven is dat de NAVO-partners er nu mee dreigen de prestigieuze IT-afdeling NCIA te verhuizen naar het buitenland. Dat zou meer betekenen dan louter een blaam voor het internationaal imago van België, gezien het economisch belang van die afdeling. “Niet minder dan duizend jobs staan op de helling samen met het hele weefsel van technologiebedrijven rond de NCIA in dit land", stelt Ponthier. “Het vertrek van al die IT-ers, expertise en bedrijvigheid kan bovendien alleen maar slecht nieuws betekenen voor die andere grote belofte van Dedonder: de uitbouw van een performante cybercomponent.” 

Het Vlaams Belang koestert ook weinig hoop dat een nieuwe federale regering het probleem zal aanpakken. Men zal namelijk op zoek moeten naar 28 miljard euro om te saneren. “Bart De Wever zal met de socialisten nooit tot een akkoord komen om écht te gaan investeren in Defensie”, besluit Ponthier. “Wij roepen de formateurs desondanks op om hier en nu 2 procent van ons BBP in defensie te investeren, vooraleer de NAVO écht zijn geduld verliest.”