Na Zwarte Piet, verbiedt Google zelfs Roetpiet: “Niet aan multinationals om onze cultuur te bepalen”
Het Vlaams Belang veroordeelt met strenge verwoordingen de nieuwste gebruikersvoorwaarden bij Google. Nadat verschillende e-bedrijven reeds een aanval hebben ingezet op de klassieke Zwarte Piet, moet nu zelfs de roetpiet eraan geloven bij Google. “Zijn ze nu helemaal hun verstand kwijt?”
Nadat eerst de traditionele Zwarte Piet overal in de ban werd gedaan, is het nu de beurt aan de roetpiet of roetveegpiet, zo blijkt. Dat is opmerkelijk, want de roetpiet was net een politiek correcte manier om de klassieke Piet te vervangen en geen linkse tere zieltjes voor de voet te stoten. Tevergeefs zo blijkt, tech-gigant Google verbiedt elke Google-advertentie op webpagina’s waar een Zwarte Piet óf een Roetpiet op te zien zijn.
Na aanval op Roetpiet: “Google en co moeten het vrije woord promoten, niet afbreken”
“Het is niet aan multinationals als Bol.com, Amazon of Google om te bepalen hoe onze cultuur er moet uit zien”, reageert Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Deze giganten zouden beter eens beginnen met wat eerlijk hun belastingen te betalen in plaats van onze culturele gebruiken te censureren.”
Vandendriessche ziet echter ook een probleem rond digitale censuur en niet alleen rond Zwarte Piet of Roetpiet. “Meer en meer pakken bedrijven als Google, Facebook, Twitter… het vrije woord aan. Ze doen dit door regelrechte censuur - berichten verwijderen, maar ook door ‘shadow banning’ - zodat je niet door hebt dat je geen mensen bereikt, en tegenwoordig meer en meer ook door ‘demonetizing’. Dat is het financieel droogleggen van dissidenten. Onaanvaardbaar.”
Volgens Vandendriessche nemen e-giganten als Google ook een zodanige groot aandeel van de markt in dat ze bijna een monopolie vervullen. “En die positie misbruiken ze. Het is dan ook cruciaal dat we die bedrijven aan banden leggen. Dit kan door deze monopolies op te breken en/of door bedrijven als Google juridisch te verplichten om zich te gedragen als een platform. Want als Google en co zich blijven willen gedragen als uitgevers - door content zelf te maken of te censureren - zullen ze alle politieke, juridische, fiscale en andere gevolgen moeten dragen van deze ongeoorloofde wanpraktijken.”