N-VA verkiest in Brussel postjes boven Vlaamse samenwerking
Brussels N-VA-fractieleider Cieltje Van Achter liet vandaag nog maar eens uitschijnen dat haar partij mogelijks deel zou uitmaken van de Brusselse regering in 2024. “Door de N-VA te laten meebesturen kan de PS in ruil vragen om meer bevoegdheden en meer geld, en bovendien de Vlaamse eisen onderdrukken”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Hoofdstedelijke Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Dat de Brusselse regering de slechtste leerling van de klas is, ligt voornamelijk aan het PS-beleid”.
Woensdagochtend was Van Achter te gast op de Franstalige nieuwszender LN24. Ze sprak daar sterke taal door te wijzen op de structurele problemen waarmee Brussel al jaren mee kampt. “Problemen waar het Vlaams Belang al meermaals voor waarschuwde”, aldus Lootens-Stael. “De torenhoge schuldgraad van het Gewest, het misbruik van het Beliris-fonds, de veiligheidsproblematiek, en dergelijke meer. Stuk voor stuk problemen die ontstaan zijn onder PS-bewind en over de legislaturen heen worden gedragen. Nu de budgettaire tijdbom dreigt te ontploffen, zoekt men toenadering met de N-VA, in ruil voor een herfinanciering. Van structurele oplossingen is geen sprake.”
“De enige echte hervorming voor Brussel is werken zonder de PS”
“De ambiguïteit waarmee de N-VA omspringt met de hypothese om deel te nemen aan de macht in Brussel spreekt boekdelen”, vervolgt Lootens-Stael. “Men beschouwt de PS als een vijand van het goede beleid, bekritiseert haar malafide werkwijze en walgt van het communautarisme dat binnen die partij heerst. Maar als het erop neerkomt om de macht te delen met de socialisten, ziet men plots geen bezwaren meer”. Van Achter liet weten niet uit te zijn op een ministerpost, maar het signaal van de kiezer af te wachten. Dat N-VA en Vlaams Belang de twee grootste Nederlandstalige partijen van het Gewest zouden worden in 2024 werd al meermaals bevestigd door de afgelopen peilingen.
De toenaderingsgesprekken tussen Franstalige partijen in januari toonden al een vorm van paniek voor een scenario waar N-VA en Vlaams Belang in Brussel een blokkeringsmeerderheid zouden kunnen vormen. “Kiezen voor regeringsdeelname is de rechtse kiezer in de steek laten en meewerken aan het faillissement van het Gewest” concludeert Lootens-Stael. “De kritieke financiële situatie waarin de regering het Brussels Gewest heeft geduwd moet het startpunt zijn voor een échte stadshervorming. Financieel orde op zaken stellen en het deel van de Brusselse bevolking dat in de hangmat ligt aan het werk te zetten. Dat kan enkel met een front van N-VA en Vlaams Belang in 2024.”