N-VA hint verder op coalitie met socialisten
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft tijdens een lezing voor studenten in Leuven opnieuw gezinspeeld op een Vlaamse coalitie met de socialisten na de verkiezingen van 2024. “De bromance tussen hem en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau begint echt ongezond te worden”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Niet alleen voor beide heren, maar vooral voor de Vlaamse kiezer die zo weer maar eens bedrogen dreigt te worden nog voor de verkiezingen plaats vonden. De N-VA fungeert nu al als de slippendrager van de socialisten.”
Na afloop van een lezing over wokeness voor studenten in Leuven ging Bart De Wever dieper in op de coalitievorming na 2024. Hij zei dat hij een samenwerking met het Vlaams Belang uitsluit en als zelfverklaarde conservatief-liberaal in de eerste plaats kijkt naar cd&v en Open Vld om de huidige Vlaamse coalitie verder te zetten. Het viel echter op dat hij de deur naar een regering met de socialisten verder openzette. Die hanteren volgens hem met huidig voorzitter Conner Rousseau tegenwoordig het Deense model met een strenger asielbeleid en strengere integratieregels.
“De huidige Zweedse regering heeft al lang geen democratisch draagvlak meer in Vlaanderen en een coalitie met de socialisten nog veel minder”, zegt Janssens. “Door zich alsmaar meer te richten tegen een coalitie met Vooruit bedriegt hij vooral zijn eigen kiezers die dit allerminst willen en een samenwerking met het Vlaams Belang verkiezen. De N-VA gedraagt zich alsmaar meer als de vroegere Volksunie waarbij een linkse partijtop beslissingen doorduwt tegen de wil in van de rechtse achterban.”
“Een stem op de N-VA is een stem voor de socialisten”
Tijdens de plenaire vergadering in het federaal parlement viel het ook op hoe Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) partijvoorzitter Tom Van Grieken aanviel toen die een vraag stelde over de ‘pauze’ die Meryame Kitir (Vooruit) inlaste als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Een pauze die volgens de pers vooral een wanorde en -beheer moest toedekken. “Dat Van Peel het Kamerreglement volgens haar eigen woorden aan haar ’botten’ lapte om vanuit de oppositie een socialistisch minister te hulp te schieten, tartte toch wel alle verbeelding”, aldus Janssens. “Het lijkt erop dat de N-VA de Antwerpse stadscoalitie over heel Vlaanderen wil uitrollen en daarom federaal al optreedt als woordvoerder voor de socialisten.”
Volgens het Vlaams Belang is hiermee de inzet voor de verkiezingen van 2024 nog eens aangetoond. “Het Vlaams Belang moet de grootste partij van Vlaanderen worden”, besluit Janssens. “Enkel zo kan de Vlaming een consequent rechts beleid krijgen. Een stem op de N-VA is jammer genoeg een stem voor de socialisten geworden.”