Monsterinflatie moet en kan beteugeld worden
De monsterinflatie vergt dringende daadkracht. Met rond de 10% inflatie hebben we een record bereikt dat sinds de jaren ’70 niet is gezien. “De overheid - die meer dan 50% van alles belast - heeft hier een grote rol en verantwoordelijkheid. Duw de inflatie omlaag door basisnoden - en dan in het bijzonder energie - goedkoper te maken en vergroot de koopkracht door mensen meer nettoloon over te laten houden. De staat moet op zijn eigen vet apparaat besparen.”
Sinds 1976 hebben we nog nooit zo’n grote inflatie gehad als nu, schrijft De Tijd. Een percentage van rond de 10% betekent dat al het spaargeld op één jaar tijd een tiende minder waard is. Voor dezelfde euro kan je vandaag 10% minder goederen kopen. En als het over energie alleen gaat, staan de zaken er nog veel erger voor. Met gasprijzen die 12 maal zo veel waren als vorig jaar is de koopkracht inzake energiekosten bijna volledig weggevaagd.
Monsterinflatie is te verslaan: de staat zelf moet inleveren, net als de energiemultinationals die nu felle overwinsten maken
“Deze torenhoge monsterinflatie zorgt voor onzekerheid en slaat hard toe in de portefeuille van onze mensen”, aldus Kamerfractieleider Barbara Pas. “Bijna de helft van de mensen slaagde er dit voorjaar al niet in om met hun budget het einde van de maand te halen, laat staan dat het nu nog lukt. Ondertussen blijft de regering echter lanterfanten en halfslachtige maatregelen treffen.”
Het is echter duidelijk wat dient te gebeuren, meent Pas. “We moeten de inflatie duwen door de motor achter de inflatie te duwen: de energieprijzen. De btw op energie én op brandstof moet permanent omlaag en alle verborgen taksen moeten uit de energiefactuur. Hiernaast moeten we een plafondprijs afdwingen: Europees als het kan, nationaal als het moet. De prijzen mogen niet de hemel in blijven schieten. Tot slot moet de belastingvrije som omhoog, tot minstens het niveau van het leefloon: rond de 13.000 euro.”
Het Vlaams Belang wil dit enerzijds financieren door een crisisbijdrage van de energiemultinationals zoals Engie - die nu felle overwinsten maken omwille van de crisis. Dit kan al snel een klein miljard in het laatje brengen. Anderzijds wil Pas dat de overheid op zichzelf begint te besparen door onder meer het afbouwen van subsidies, de intercommunales, de senaat, de provinciebesturen en het aantal parlementsleden.