Persberichten
zaterdag, 03 aug 2024

Minister van Mobiliteit Gilkinet moet uitleg komen geven in Kamercommissie Mobiliteit

De federale Kamercommissie Mobiliteit zal vervroegd bijeenkomen naar aanleiding van de instructie die federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) onlangs uitvaardigde waardoor de Boeing 777-toestellen van de Duitse pakjeskoerier DHL niet meer mogen ingezet worden tijdens nachtvluchten van en naar de luchthaven in Zaventem.

DHL genoot de voorbije tien jaar een uitzonderingsmaatregel in de regelgeving voor nachtvluchten waardoor ze de 777-toestellen toch mocht inzetten. De niet herkozen Gilkinet maakte met zijn instructie in alle stilte (terwijl het federale parlement ontbonden was) een einde aan die uitzonderingsmaatregel.

Kamerlid Britt Huybrechts (Vlaams Belang) wijst op de enorme schade die de heimelijke actie van de Ecolo-minister zou aanrichten. “Indien DHL effectief geen gebruik meer zou mogen maken van haar Boeing 777-vliegtuigen zouden ze verplicht zijn deze te vervangen door andere en kleinere vliegtuigen”, aldus Huybrechts. “Die zijn niet alleen minder rendabel, ze zorgen ook nog eens voor meer geluidshinder. Dit zou moeilijk uit te leggen zijn op het hoofdkwartier van DHL.”

“Het manoeuvre van de minister is onaanvaardbaar en het is niet meer dan logisch dat hij in het parlement uitleg moet komen verschaffen”

“De luchthaven in Zaventem is na de haven van Antwerpen de tweede grootste economische motor in dit land”, vervolgt Huybrechts. “De slinkse handelswijze van Gilkinet is niet alleen een rechtstreekse aanval op Vlaamse welvaart, maar ook op de ruim 1.600 mensen die werken bij DHL. Het manoeuvre van de minister is onaanvaardbaar en het is niet meer dan logisch dat hij in het parlement uitleg moet komen verschaffen.”

Nadat Vlaanderen al een belangenconflict tegen de instructie van Gilkinet indiende was de roep om uitleg in de Kamercommissie van Mobiliteit groot. Commissievoorzitter Frank Troosters (Vlaams Belang) zal de vraag voor een vervroegd bijeenkomen van de commissie dan ook honoreren en minister Gilkinet vorderen om verantwoording te komen afleggen aan de Kamerleden.