Nieuws
dinsdag, 06 jun 2023

Minder grondslapers, maar overbevolking in gevangenissen wordt niet opgelost

Foto: iStock. Minder grondslapers, maar overbevolking in gevangenissen wordt niet opgelost

Het Vlaams Belang vindt het verkeerd om te juichen over het feit dat er in de gevangenis van Gent bijna niemand meer op de grond slaapt. “Dat is te wijten aan de extra capaciteit die gecreëerd werd door de opening van een nieuwe gevangenis in Dendermonde”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Maar aan de oorzaak van de overbevolking in onze gevangenissen, het feit dat ruim 43 procent van de gevangenisbevolking niet over de Belgische nationaliteit beschikt, wordt niets gedaan.”

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) maakte vandaag tot zijn grote tevredenheid bekend dat in de gevangenis aan de Nieuwe Wandeling, op enkele uitzonderingen na, iedere gedetineerde voortaan gebruik kan maken van een volwaardig bed. “Maar de overbevolking is in die instelling uiteraard niet verdwenen”, aldus Dillen. In de zeven Vlaamse gevangenissen, die een capaciteit hebben van 9.954 mensen, verblijven momenteel 11.519 gedetineerden. Vandaag zijn er nog steeds 97 zogenaamde grondslapers.

“Geen terugname van criminelen? Geen ontwikkelingshulp”

Het Vlaams Belang herhaalt de eis dat de federale regering het probleem van de overbevolking in de gevangenissen eindelijk bij de wortel aanpakt en dat criminelen die niet over de Belgische nationaliteit beschikken, hun straf niet uitzitten in de Belgische gevangenissen. “Dan hebben we het over ruim 43 procent van de gedetineerden”, vervolgt Dillen, die een kleine maand geleden samen met onder meer partijvoorzitter Tom Van Grieken de Antwerpse gevangenis bezocht. “En drie kwart daarvan zijn illegalen, die zonder meer het land uitgezet hadden moeten worden.”

“De landen van herkomst moeten onder druk gezet worden hun criminele onderdanen op te nemen”, besluit Dillen. “Zo bevinden zich bijvoorbeeld 839 Marokkanen in onze cellen. Maar een met Marokko gesloten akkoord over een terugname bleef zonder veel gevolg. Daarom stellen we voor om ontwikkelingshulp aan een land voortaan te verbinden aan de wil die het betoont om veroordeelde onderdanen hun straf in eigen land te doen uitzitten.”