Nieuws
maandag, 30 mei 2022

Met Vivaldi komt de politiestaat weer een stapje dichterbij

De federale regering werkt aan een wetsontwerp waarmee de fiscus ook telefoniegegevens zal kunnen opvragen zonder langs een onderzoeksrechter te passeren. “De strijd tegen terreur moet absoluut opgevoerd worden, maar dit mag geen vrijgeleide zijn om naar een politiestaat te evolueren”, zeggen federaal volksvertegenwoordigers Wouter Vermeersch en Erik Gilissen. “Burgers kunnen door dit wetsontwerp in een fiscaal onderzoek belanden zonder ook maar één misdrijf begaan te hebben.”

Het wetsontwerp van de Vivaldi-regering dat nu op tafel ligt, komt uit de koker van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld), en dient eigenlijk om de strijd tegen terreur op te voeren. Dit ontwerp biedt de overheid een juridische basis om bij onderzoeken veel verder te gaan en ook telefoniegegevens op te vragen zonder tussenkomst van een onderzoeksrechter. Met name het luik over de zogenaamde ‘dataretentiewetgeving’ roept vragen op. Hiermee worden telecomoperatoren verplicht om gegevens van hun klanten bij te houden zodat politie en gerecht die kunnen gebruiken indien nodig. Voor terreur- en drugszaken kan dit zeker handig zijn, maar de formuleringen van het ontwerp zijn zo vaag dat ook instanties zoals de fiscus hier gebruik van kunnen maken.

“De tekst waar nu aan gesleuteld wordt, kan voor het Vlaamse Belang absoluut niet door de beugel”, vindt Erik Gilissen. “Het mag niet de bedoeling zijn dat onder het mom van terreurbestrijding de brave burger bespioneerd wordt en in een fiscaal onderzoek terechtkomt zonder ook maar iets mispeuterd te hebben.”

“De regering die IS-terroristen laat terugkeren, wil wel zoals in een politiestaat de eigen burgers controleren in de strijd tegen terreur”

“Het is een goede zaak dat de strijd tegen terreur opgevoerd wordt, maar het toepassingsveld van dit wetsontwerp is veel te breed”, zegt Wouter Vermeersch. “Het is absoluut onbegrijpelijk dat de Vivaldi-regering de eigen bevolking wil bespioneren en tegelijkertijd levensgevaarlijke IS-terroristen uit Syrië laat terugkomen. Het toont nog maar eens aan dat het deze regering aan gezond verstand ontbeert.”

Gilissen vindt dat er ook een gigantische tegenstrijdigheid is in de dataretentiewetgeving. “Bij vermiste personen kan men door de onderzoeksrechter vaak hun laatste gsm-signaal niet meer opvragen en in fiscale onderzoeken zou de fiscus dat blijkbaar wel kunnen, zelfs zonder rechterlijke tussenkomst.”

Het Vlaams Belang zal zich in de Kamer verzetten tegen de huidige vorm van dit wetsontwerp. “Wij voeren constructief oppositie en willen meewerken aan de strijd tegen terreur, maar het toepassingsveld moet absoluut ingeperkt worden”, besluiten Gilissen en Vermeersch. “Wat nu voorhanden ligt, kunnen wij echter onmogelijk steunen.”