Nieuws
woensdag, 03 jan 2024

Meer controles nodig op handel in bedreigde dieren

Foto: iStock. Meer controles nodig op handel in bedreigde dieren

Het Vlaams Belang pleit voor meer en doelgerichtere controles op de invoer van artefacten en vlees van bedreigde dieren. “Uit gerichte acties blijkt dat wellicht dagelijks ivoor en allerhande verboden vleesproducten de douane op Brussels Airport passeren”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe, die hierover minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) ondervroeg. “Om dit een halt toe te roepen is er nood aan meer controles en extra personeel bij de inspectiediensten.”

Ieder jaar wordt in oktober, onder gezamenlijke leiding van de World Customs Organization en Interpol, operatie ‘Thunder’ georganiseerd. Het gaat om een gerichte controleoperatie ter bestrijding van illegale handel van plantaardige en dierlijke producten. In 2022 kregen de douanediensten op Brussels Airport in het kader van deze operatie enkele dagen ondersteuning van CITES-inspecteurs. “CITES is een uit 1975 daterend internationaal verdrag over de handel in dieren en planten”, aldus Sneppe. “Het verbiedt onder meer het uit het wild halen van met uitsterven bedreigde diersoorten als olifanten, neushoorns, tijgers, schildpadden, hagedissen, en vele soorten apen en papegaaien.”

“Operatie Thunder toont de noodzaak aan van grondig controleren”

Op die enkele dagen van extra en gerichtere controles bleek helaas dat de CITES-wetgeving maar al te vaak omzeild wordt. “Zo werden onder andere twee stukken ivoor ontdekt, evenals twee kilogram varaanvlees uit Angola”, gaat het Kamerlid verder. “Aangezien dit soort zaken bij reguliere controles nauwelijks wordt onderschept, toont operatie Thunder telkens weer de noodzaak aan van grondig controleren.”

“Een gebrek aan controle werkt de lucratieve en voor bedreigde diersoorten nefaste handel alleen maar in de hand. Het is absoluut noodzakelijk dat er gericht gecontroleerd wordt op ivoorsnijwerk, bont- en lederproducten, koralen, maar ook consumptieartikelen als kaviaar en vlees”, besluit Sneppe. “Toen ik hem eerder over deze materie ondervroeg, stelde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat extra personeel bij de beleidscel CITES en de inspectiedienst CITES zou kunnen leiden tot groter aantal opleidingen en snellere opvolging van de vaststellingen… Dat is zeker zo, maar die vaststelling alleen is niet voldoende. Dat extra personeel moet er ook komen.”