Manipulatieve VVSG-bevraging: “Stop dreiging islamextremisme te minimaliseren!”
Uit een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) onder lokale beleidspolitici zou blijken dat twee op de drie Vlaamse gemeenten “signalen krijgen van gewelddadige radicalisering”. Alhoewel net nog een agent is neergestoken door een geradicaliseerde moslim zou de dreiging volgens de politici van de andere partijen echter in de eerste plaats van ‘extreem-rechts’ komen, eerder dan van het islamextremisme. “Moeten we na de terroristische aanslag van vorige week en al die eerdere islamitische aanslagen echt geloven dat het gevaar uit rechtse hoek komt en niet van de islam?”, vraagt Vlaams fractievoorzitter Chris Janssens (Vlaams Belang) zich af. “De bevraging heeft dan ook eerder een politiek doel, namelijk het probleem met de islam ontkennen en elke kritiek op het beleid stigmatiseren als ‘extreem-rechts’ en ‘gevaarlijk’.”
Volgens een bevraging van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) zouden twee op de drie Vlaamse gemeenten de radicalisering zien toenemen. De VVSG spreekt van een stijging van 18 procent in vergelijking met de vorige bevraging twee jaar geleden. De gemeenten zouden voornamelijk via Facebook (94 procent) af te rekenen krijgen met ”haatspraak” en “polarisatie”. Er zouden volgens de bevraging hierbij meer signalen komen “uit rechts-extremistische hoek” (54 procent) dan van radicale islam (51 procent). De VVSG beweert zelfs dat meer dan de helft van de burgemeesters in hun gemeente een daling zagen van radicale vormen van islam.
“VVSG-bevraging miskent het probleem met de islam”
“De zogenaamde haatspraak op Facebook waar de VVSG het over heeft, heeft volgens mij merendeels niets te maken met gewelddadige radicalisering. Vaak betreft het een uiting van ongenoegen”, zegt Janssens. “Burgers die op sociale media klagen over coronabeperkingen, migratie-overlast of zelfs wegenwerken doen dit misschien niet altijd even beleefd. Dat maakt echter nog geen gewelddadige extremisten van hen.”
Het Vlaams Belang heeft dan ook grote bedenkingen bij de bevindingen van de VVSG-bevraging. “Moeten we nu echt geloven dat het gevaar uit rechtse hoek komt en niet van de islam?”, vraagt Janssens zich af. “Het was opnieuw geen geradicaliseerde rechts-extremist die vorige week een agent heeft neergestoken, maar een geradicaliseerde moslim van Marokkaanse origine. Kan men dan echt met een uitgestreken gezicht het probleem van het islamextremisme minimaliseren en beweren dat het échte gevaar van rechts komt?”
De VVSG-bevraging heeft volgens het Vlaams Belang dan ook eerder een politiek doel. “Men probeert alles wat ongefilterd op sociale media verschijnt op één hoop te gooien met extremisme zodat men het probleem met de islam kan minimaliseren”, aldus Janssens. “Liever fake news verspreiden dan moeten toegeven dat het Vlaams Belang al jaren gelijkt heeft.”