Lerarentekort wordt nog acuter: “Vlaamse regering moet doortastender maatregelen nemen”
Het Vlaams Belang stelt vast dat het lerarentekort zeer acuut wordt. In veel scholen zijn zelfs klassen gestart zonder (eigen) leraar. “De Vlaamse regering moet nu echt wel meer doortastende maatregelen gaan nemen, zo niet keldert onze onderwijskwaliteit volledig”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).
Uit recente cijfers van de VDAB blijkt dat eind augustus het aantal openstaande vacatures voor leraren secundair onderwijs verdrievoudigd is tegenover een jaar eerder. In het kleuter- en lager onderwijs is er een verdubbeling tegenover eind augustus 2020. Het nijpende lerarentekort valt ook af te leiden uit de spanningsindicator van de VDAB die het aantal werkzoekenden en de beschikbare vacatures afweegt. Hoe lager die indicator, hoe moeilijker het is om vacatures in te vullen. Voor een gezond aanbod zou die ratio niet lager mogen zijn dan vier.
“Uit de cijferanalyse is gebleken dat de situatie in het secundair onderwijs desastreus is, want in 18 van de 22 arrondissementen is de ratio onder vier”, licht Slagmulder toe. De grootste tekorten situeren zich in Diksmuide (0,88), Halle-Vilvoorde (1,3), Mechelen (1,3) Aalst (1,42), Sint-Niklaas (1,63), Dendermonde (1,68) en Eeklo (1,69). In het basisonderwijs is er een tekort in slechts 13 arrondissementen, maar de tekorten die er spelen zijn wel zeer groot. De plaatsen met de grootste tekorten zijn terug Halle-Vilvoorde (0,75), Sint-Niklaas (0,82), Aalst (1,08), Gent (1,33) en Antwerpen (1,47). “Vooral de indicatoren onder 1 zijn ongezien, want dan kunnen directeurs die vacatures plaatsen gewoonweg geen kandidaat vinden”, reageert Slagmulder.
“Uit de cijfers blijkt dat de initiatieven om het lerarentekort weg te werken niet volstaan”
“In de eerste jaarhelft van 2021 is de initiële vermindering van het lerarentekort die zich voordeed in het begin van de coronacrisis volledig weggeëbd, maar het tekort is terug en sterker dan tevoren”, gaat Slagmulder verder. “In de eerste helft van dit jaar is het aantal uitgeschreven vacatures sterk gestegen.” In juli 2021 waren dit er 5.806 in het basisonderwijs, wat een stijging is met 31% tegenover januari. In het secundair onderwijs waren dit er 12.185, 24% meer dan een half jaar ervoor.
Het gemiddeld aantal werkzoekende leraren op jaarbasis is tijdens de eerste helft van 2021 dan weer erg fel gedaald. Voor het basisonderwijs waren er in juli 1.073 kandidaten, in het secundair 2.336, dat zijn dalingen van respectievelijk 11% en 8% op een half jaar. “Alsmaar meer jongeren verlaten dus de sector vroegtijdig. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) toonde zich recent blij met het gegroeide zij-instromersaantal, maar dat was slechts een druppel op een hete plaat. Dit is pure bloedarmoede.”
Het Vlaams Belang neemt het op voor de kandidaat-leraren. “Zij zijn geen kieskeurig publiek en willen gewoon een goed loon, werkzekerheid en normale werkomstandigheden”, besluit Slagmulder. “Weyts’ initiatieven zijn duidelijk niet voldoende om het tij te doen keren.”