Lerarentekort onderwijs: “Planlast absoluut verlagen”
Ondanks het lerarentekort was er nog nooit zoveel personeel in het onderwijs als vorig jaar. “Er is geen enkel Oeso-land waar zo’n groot percentage van de inwoners een pedagogisch diploma heeft en toch slagen we er in Vlaanderen niet in om voldoende leerkrachten voor de klas te hebben”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Laeremans. “De planlast moet absoluut verlaagd en de uitstroom van beginnende leerkrachten moet worden gestopt. Wie kan lesgeven, moet het zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt worden om dat gewoon te doen.”
Hoewel er een lerarentekort is in Vlaanderen, is er geen sprake van een krimpend personeelsbestand. Het aantal personeelsleden in het Vlaamse onderwijs is zelfs in stijgende lijn. Het vorige schooljaar werden zelfs alle records gebroken op vlak van zowel absolute aantallen als op vlak van aantal voltijdse equivalenten (VTE's). Eind december 2022 waren er in het onderwijs 204.607 personeelsleden in dienst. Het aantal VTE's steeg op tien jaar tijd van 169.999 in 2012 naar 185.235 in 2022. Ondanks deze stijging blijft er een structureel tekort aan leerkrachten, zowel in het basis- als het secundair onderwijs. Zo zijn er bij de VDAB sinds juli vorig jaar gemiddeld meer dan 2.500 vacatures. Nochtans zijn er in ons land op papier voldoende potentiële leerkrachten met 3,9 procent van de inwoners tussen de 25 en 34 jaar met een pedagogisch diploma. Als voornaamste reden voor het lerarentekort wordt er in de eerste plaats gewezen op de planlast waardoor leraren niet genoeg tot echt lesgeven komen
“Het wordt tijd dat er effectief aan sommige heilige huisjes geraakt wordt”
“Er is geen enkel Oeso-land waar zo’n groot percentage van de inwoners een pedagogisch diploma heeft en toch slagen we er in Vlaanderen niet in om voldoende leerkrachten voor de klas te hebben”, zegt Laeremans. “De planlast moet absoluut verlaagd worden en de uitstroom van beginnende leerkrachten moet worden gestopt. Het kan toch niet dat leraren gemiddeld één derde van hun werktijd als planlast beschouwen.”
Het Vlaams Belang vindt dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met echte hervormingen moet komen. “Het wordt tijd dat er effectief aan sommige heilige huisjes geraakt wordt”, besluit Laeremans. “Met vrijblijvende ideetjes zoals proeftuinen gaat het niet lukken om het lerarentekort op te lossen. Wie kan lesgeven, moet het zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt worden om dat gewoon te doen.”