Leerlingen te vaak doorverwezen naar privé-bijles
De vraag naar private, betalende bijlessen is enorm toegenomen in Vlaanderen. Volgens een online bevraging van TeacherTapp hebben al vier op tien leerkrachten zelf leerlingen doorverwezen naar het schaduwonderwijs, de trend waarbij leerlingen worden doorverwezen naar betaalde bijles of therapie na de uren. “Dit is een zeer verontrustende evolutie”, vindt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Ieder kind heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs. Degelijke scholing mag niet enkel iets zijn voor de elite, die zich zulke privélessen kan veroorloven.”
Door de opeenvolgende lockdowns en het afstandsonderwijs hebben grote groepen leerlingen een leerachterstand opgelopen. Bovendien zijn er door het lerarentekort grote stukken leerstof die niet behandeld worden. Vele ouders proberen dit daarom recht te trekken met behulp van bijlessen. “Er is niets mis met ouders die hun kinderen alle mogelijke kansen willen bieden”, zegt Roosmarijn Beckers. “We moeten er wel op toezien dat er geen kloof ontstaat tussen wie zich geen bijles kan permitteren en wie dit wel kan.”
Volgens een bevraging van TeacherTapp heeft maar liefst vier op tien leerkrachten in het middelbaar onderwijs zelf al betalende bijlessen buiten de school aangeraden. Beckers vindt dit een zeer verontrustende evolutie. “Als leraren zelf schaduwonderwijs gaan promoten, wil dit zeggen dat het aanbod op school niet volstaat.” Minister Weyts startte in het kader van de coronaleerachterstand wel de Bijsprong-operatie en het initiatief van de zomerscholen. “Maar veel leraren vinden dit niet afdoende”, zegt Beckers.
“Kwalitatief onderwijs moet voor alle leerlingen toegankelijk zijn”
Beckers wijst ook naar het M-decreet als oorzaak van de verhoogde vraag naar bijlessen. “Door het M-decreet is het aantal leerlingen met hoge zorgnoden in het ‘gewone’ onderwijs gestegen. Dit zorgt ervoor dat veel leraren erg moeten afwijken in hun lessen en niet altijd genoeg tijd hebben voor iedere leerling.”
Een andere reden is volgens Beckers de toestroom van leerlingen die geen Nederlands spreken. Het Vlaams Belang heeft al eerder gewaarschuwd dat dit een negatief effect heeft op de onderwijskwaliteit. “Wanneer leerkrachten veel tijd moeten spenderen aan het remediëren van anderstalige leerlingen blijft er geen ruimte meer over om kinderen met leerproblemen te helpen. We moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit, de structuur en de ondersteuning op school beter worden zodat ouders geen dure hulp van buitenaf moeten zoeken”, aldus Beckers.
Beckers hoopt dat minister van Onderwijs Ben Weyts erop zal toezien dat er geen tweedeling komt in het onderwijs. “Het arme agrarische Vlaanderen heeft zich kunnen opwerken door hard werken en toegankelijk hoogstaand openbaar onderwijs. Als we hier nu aan raken, beschadigen we één van de fundamenten waarop onze welvaart gestoeld is”, besluit Beckers.