Persberichten
donderdag, 08 aug 2024

Leeflonen gaan nauwelijks naar onze mensen

In 2023 ging slechts een schamele 18,5 procent van de totale leefloonuitgaven naar Vlamingen. Meer dan de helft van de totale leefloonuitgaven ging zelfs naar niet-Belgen. Zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn opvroeg bij minister Lalieux. “Waanzin”, zegt Samyn. “Het beleid voor de kwetsbare Vlamingen zou zo veel warmer kunnen zijn wanneer Vlaams geld eindelijk in Vlaanderen blijft.” 

In 2023 spendeerde de overheid ongeveer 1,1 miljard euro aan leeflonen. Van dat bedrag ging ongeveer 294 miljoen euro naar Brussel (26,9 procent), 597 miljoen euro naar Wallonië (54,6 procent) en 202 miljoen euro naar Vlaanderen (18,5 procent). “We stellen een enorme communautaire scheeftrekking vast”, gaat Samyn verder. “Terwijl de Vlamingen 58 procent van de Belgische bevolking uitmaken, gaan slechts 18,5 procent van de totale leefloonuitgaven naar Vlaanderen. Een verschil van bijna 40 procent.” 

“Het beleid voor de kwetsbare Vlamingen zou zoveel warmer kunnen zijn wanneer Vlaams geld eindelijk in Vlaamse handen blijft” 

Bovendien gaat 578 miljoen euro van de totale leefloonuitgaven (52,9 procent) naar niet-Belgen. Een sterke stijging ten opzichte van het jaar voordien, toen die groep ongeveer 40 procent van de totale leefloonuitgaven kreeg. Verschillende OCMW’s, in het bijzonder die van de centrumsteden, geven aan dat ze de alsmaar stijgende leefloonuitgaven niet langer kunnen trekken. “We hebben dringend nood aan een paradigmashift”, zegt het Kamerlid. “Zolang we het OCMW van de hele wereld blijven spelen, zullen de (kwetsbare) Vlamingen hier het slachtoffer van zijn.” 

“Jaarlijks vloeit massaal veel Vlaams belastinggeld naar het nefaste opengrenzenbeleid en bodemloze Waalse putten”, concludeert Samyn. “Het is noodzakelijk dat Vlaams geld in Vlaamse handen blijft, zodat we eindelijk een warm beleid kunnen voeren voor de kwetsbare Vlamingen.”