Langdurig zieken en hun terugkeercoaches: “gebrek aan visie”
Het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) rond het reactiveren van langdurig zieken ontbreekt visie. Er zijn vandaag in België ongeveer een half miljoen langdurig zieken. Mensen die aan het werk zouden kunnen, maar die wegens ziekte dat effectief niet kunnen of slechts deeltijds kunnen doen. “Dat is een groot maatschappelijk probleem”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Niet enkel zijn er veel mensen die dus niet actief zijn op de arbeidsmarkt, maar ook de maatschappelijke kost is groot. Het vrijblijvende plan Vandenbroucke - dat wel 60 ‘coaches’ zal aannemen - verandert hier weinig aan.”
Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft als minister van sociale zaken beslist om 60 ‘terugkeercoaches’ tegen 2023 in te zetten. Neen, het gaat helaas niet over de terugkeer van illegalen, maar wel over langdurig zieken terug aan de slag proberen te krijgen. Na drie maanden ziekte zouden deze coaches deze mensen ‘met zachte hand’ begeleiden naar hun terugkeer naar de werkvloer.
Vandenbroucke lijkt niet in te zien dat er grote verschillen spelen tussen Vlaanderen en de rest van het land, ook rond langdurig zieken
“Maar dat gaat aan alle wetenschappelijke studies over deze problematiek voorbij”, reageert Ellen Samyn. Een overmatig deel van deze mensen blijft immers thuis omwille van psychosociale problematiek. De mensen hebben naast tal van lichamelijke klachten ook tekenen van een burn-out. “Vandenbroucke probeert met een mini-maatregel 50.000 van deze zieken terug aan het werk te krijgen. Dat zal nooit lukken. Bovendien is het weer via de zuil-ziekenfondsen dat deze coaches aan het werk gezet zullen worden - die ziekenfondsen hebben er net alle belang bij dat er meer mensen ziek en inactief blijven.” De ziekenfondsen worden immers betaald per geleverde ziekte-uitbetaling. Dus hoe meer uitbetalingen ze regelen, hoe meer geld ze krijgen.
Vandenbroucke lijkt ook niet in te zien dat er grote verschillen spelen tussen Vlaanderen en de rest van het land. “De hangmatcultuur die de PS organiseert is nochtans een groot stuk van het probleem, stelt een kritische Samyn. “Ten tweede zijn specialisten het er over eens dat men reeds na één maand ziekte contact moet opnemen om te zien waar de problemen zich effectief situeren. Er wordt te veel ingezet op terugkeer naar de bestaande werkplek terwijl dat juist in heel wat gevallen het probleem is. Dit plan heeft dus geen visie en brengt geen oplossingen.”