Laks beleid zorgde voor overvloed aan zwartrijders
Het Vlaams Belang wil dat minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) eindelijk een prioriteit maakt van de aanpak van zwartrijden. Bij vervoersmaatschappij De Lijn is het aantal zwartrijders in vijf jaar tijd met meer dan 70 procent gestegen. “Zwartrijders duperen de reizigers die wel voor hun rit betalen”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Dienstverlening heeft een kostprijs, en daarvoor dienen vervoersbewijzen. Wie niet betaalt, heeft op de bus of de tram niets te zoeken. Iedere boete moet volledig geïnd worden.”
In 2023 werden bij De Lijn 60.357 boetes uitgeschreven, een stijging van 72,1 procent ten opzichte van 2018, toen er 35.071 wanbetalers beboet werden. En de helft van die boetes werden niet eens betaald. In 2023 bleef 4,4 miljoen euro op een totaal van 8,2 miljoen euro onbetaald, in 2022 was dat 3,5 miljoen euro op een totaal van 7,2 miljoen euro. “165 betrapte zwartrijders per dag is op zich al erg”, aldus Verheyden. “Maar dat de helft van de boetes niet eens geïnd wordt, is dat zeker ook. Dat lakse optreden vormt niet alleen een verkeerd signaal naar de eerlijke reiziger, die zich zal afvragen of hij zich in de toekomst ook beter niet zonder ticket zal verplaatsen, maar ook naar de zwartrijder, die gewoon zijn asociaal gedrag zal verderzetten.”
“De huidige straffeloosheid zal de situatie enkel erger maken”
Het hoge aantal boetes is een gevolg van de verscherping van de controles die er sinds midden 2022 is gekomen. “Die verscherping is een goede zaak en kwam er onder druk van het Vlaams Belang”, vervolgt Verheyden, die het immoreel vindt om enerzijds de ticketprijzen stelselmatig te verhogen en anderzijds zwartrijden grotendeels onbestraft te laten. “Boetes en bestraffingen hebben enkel maar zin wanneer ze worden geïnd of uitgevoerd. De huidige straffeloosheid zal de situatie nog erger maken.”
Het Vlaams Belang hecht geen geloof aan het argument dat mensen uit geldnood zouden zwartrijden. “Vele kwetsbare gezinnen genieten nu al van sterk verminderde tarieven. Het voorstel van Vooruit om iedereen tot 25 jaar gratis te laten rijden is dan ook goedkope en vooral onbetaalbare verkiezingspraat”, besluit Verheyden. “De oorzaak van het probleem is gewoonweg het asociaal gedrag van zij die oordelen dat ze voor openbaar vervoer niet hoeven te betalen. Er moet een mentaliteitswijziging komen, maar dat zal met de huidige tolerantie niet gebeuren. Daarvoor is het nodig dat iedere boete volledig wordt geïnd.”