Kredietbeoordelaar Fitch wil de Belgische rating verlagen: “Dit was te verwachten”
De kredietbeoordelaar Fitch geeft het Vlaams Belang gelijk in zijn analyse van de Belgische begrotingspolitiek en wil de Belgische rating verlagen. “Fitch ziet de federale regering immers niet in staat om de problemen op te lossen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het verwacht ook geen beterschap voor de komende verkiezingen in 2024. En zelfs daarna ziet het er niet goed uit, want België kent een versnipperd politiek landschap en heeft een traditie van lang aanslepende regeringsvormingen.”
De Belgische begroting blijft het erg slecht doen. Voor 2023 verwacht het planbureau een tekort van 5,7 procent van het bruto nationaal product (BNP). “In cijfers betekent dat een tekort van bijna 33 miljard euro”, aldus Vermeersch. “En er is geen beterschap in zicht. Het Belgisch begrotingstekort blijft de komende jaren veel hoger dan het Europees gemiddelde. De overheidsschuld blijft toenemen, zowel in absolute cijfers als in verhouding tot het BNP.”
“Een begroting op orde krijgen zal nog moeilijker worden”
“Vroeg of laat moest dit gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van België”, vervolgt Vermeersch. “Kredietbeoordelaars drukken de financiële betrouwbaarheid van landen uit in een rating. Tot nu toe kreeg België, ondanks de slechte begrotingscijfers, nog altijd een gunstige rating op de financiële markten. Minder gunstig dan Duitsland, Nederland en Frankrijk, maar toch beter dan Spanje en Italië. Maar daar komt nu verandering in.”
Fitch is de eerste kredietbeoordelaar die ermee dreigt om de rating van België te verlagen. “Voorlopig blijft het bij een waarschuwing, maar als het beleid niet verbetert, wordt die ratingverlaging een feit”, aldus nog Vermeersch. “Met als gevolg dat België meer rente zal moeten betalen op nieuwe leningen en het dus nog moeilijker krijgt om de begroting op orde te krijgen.”
Fitch motiveert zijn dreigement met een snoeiharde uithaal naar de Vivaldi-regering omdat deze niet in staat blijkt te zijn om de federale overheidsfinanciën gezond te maken. Vermeersch citeert: “De regerende zevenpartijencoalitie blijft fragiel en een consensus vinden om de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te verbeteren blijkt uitdagend. Recente hervormingen van de pensioenen en de arbeidsmarkt leverden geen tastbare besparingen op.”