Nieuws
dinsdag, 31 dec 2024

Iran voert repressie tegen vrouwen verder op: “België staat erbij en kijkt ernaar”

Foto: iStock. Iran voert repressie tegen vrouwen verder op: “België staat erbij en kijkt ernaar”

Het Vlaams Belang is verontrust over de aanhoudende inperkingen van vrouwenrechten in Iran. Het Ayatollahregime voerde recent een wet in om vrouwen die geen hoofddoek dragen strenger te straffen. Die wet trad op 13 december in voege.  “Sinds de dood van Mahsa Amini is er in Iran weinig veranderd”, zegt Kamerlid Ellen Samyn, die minister van Buitenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) erover bevroeg, “Het Ayatollahregime blijft shariagetrouw vrouwenrechten inperken en de internationale gemeenschap laat betijen.” 

Op 16 september 2022 stierf de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini, na een hardhandig optreden van de Iraanse zedenpolitie. De aanleiding was het foutief dragen van haar hoofddoek, hetgeen niet met de Iraanse kledingvoorschriften strookt. Dit veroorzaakte een golf van protest voor meer vrijheden en rechten voor vrouwen en meisjes in het land. “Wat begon als een hoopvolle revolutie, mondde al snel uit in het bloedig neerslaan van het volksprotest en het oppakken van iedereen die verzet uitte tegen het regime”, aldus Samyn, “Het gaat nu van de regen in de drup: het Iraanse parlement neemt een wet aan die het niet dragen van hoofddoeken bestraft met hoge boetes, reisverboden, beroepsverboden, inbeslagname van vermogen en zelfs fysieke straffen tot de doodstraf.”

“Iran is een terreurstaat waarmee wij geen zaken kunnen doen”

De nieuwe wetgeving blijkt onderwerp van een strijd tussen “gematigden” en radicalen binnen het Iraanse politieke establishment. Zo zou president Pezshkian zou zijn veto gebruikt hebben om de nieuwe wet te blokkeren. “Het is nog maar de vraag of hij dit kan tegenhouden”, vervolgt Samyn, “De druk van de hardliners en de Ayatollah, die de opperste leider blijft, is immens.” 

Het Vlaams Belang ijvert al langer voor een hardere diplomatieke lijn tegenover het Iraanse regime. Zij willen bijvoorbeeld géén terugkeer van de nucleaire deal met Iran, die het regime enkel verrijkt heeft door de opheffing van westerse sancties. “Dit vrijgekomen geld gebruikten zij enkel voor investeringen in hun rakettenprogramma, proxy-oorlogen in het Midden-Oosten en het uitgebreide repressie-apparaat waar Iraanse vrouwen nu zo het slachtoffer van worden”, concludeert Samyn, “Het is hoog tijd dat België en Europa Iran beschouwen voor wat het is, een terreurstaat waarmee wij geen zaken doen.”