Nieuws
donderdag, 05 sep 2024

Ineenstuiken van plannen van Gilkinet is geen verrassing

Foto: iStock. Ineenstuiken van plannen van Gilkinet is geen verrassing

Tegen 2032 tien procent meer treinen laten rijden die dertig procent meer reizigers vervoeren waarbij er al tegen eind 2026 maar liefst 2.000 extra treinen per week zouden bijkomen, dat waren de plannen die minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) begin 2023 bekend maakte. “Vandaag liet de NMBS echter weten dat de hiervoor geplande wijzigingen in het vervoersplan niet uitvoerbaar zijn en op de schop gaan”, stelt Kamerlid Frank Troosters vast. “Het Vlaams Belang heeft hier steeds voor gewaarschuwd. Helaas is de treinreiziger de dupe.”

“Reeds bij de aankondiging bestempelde het Vlaams Belang de plannen van de groene minister als onrealistisch”, aldus Troosters, die in de Kamer de commissie Mobiliteit voorzit. “De NMBS slaagde er destijds immers niet eens in om het beperktere vervoersplan dat toen in voege was correct uit te voeren.”

“Gilkinet moet uitleg komen verschaffen in de commissie Mobiliteit”

Om een vervoersplan correct te kunnen uitvoeren dient men te beschikken over voldoende personeel, voldoende betrouwbaar rollend materieel en voldoende netcapaciteit. “Aan die voorwaarden werd toen al niet voldaan”, gaat Troosters verder. “Het gebrek aan veiligheid binnen het spoorgebeuren en de hoge werkdruk voor het NMBS-personeel als gevolg van het personeelstekort zorgden toen al voor een hoog absenteïsme bij het uitgeperste spoorpersoneel. De plannen van de minister om nog meer treinen te willen laten rijden waren volkomen onhaalbaar, maar toch zette hij met steun van zijn meerderheidspartners koppig door.”

“De feiten waarvoor Gilkinet destijds ontelbare keren gewaarschuwd werd halen hem dus nu in. Samen met de eigenzinnige minister lijken nu dus ook zijn onrealistische plannen te zullen verdwijnen”, besluit Troosters. “De al zo geplaagde treinreizigers staan erbij en kijken ernaar.

Als commissievoorzitter zal ik Gilkinet dan ook verzoeken om de nodige uitleg te komen verschaffen in de Kamercommissie Mobiliteit.”