Nieuws
donderdag, 15 aug 2024

Identiteitsfraude bij Uber en Deliveroo tart alle verbeelding

Foto: iStock. Identiteitsfraude bij Uber en Deliveroo tart alle verbeelding

Uit onderzoek van De Tijd blijkt dat er op grootschalige manier fraude wordt gepleegd bij maaltijdbezorgers. Het Vlaams Belang eist dat de frauduleuze praktijken bij Deliveroo en Uber onmiddellijk stoppen. “Al jaar en dag pleiten we voor strengere controles en boetes bij bedrijven die dit soort wanpraktijken organiseren of toelaten”, stelt Vlaams Parlementslid Tom Lamont. Illegalen die in België werken, moeten sneller opgespoord worden en onmiddellijk richting hun land van herkomst worden uitgezet.

Uit het onderzoek van De Tijd blijkt dat bij de platformen illegalen worden tewerkgesteld, dat men gebruik maakt van minderjarigen die de wettelijke leeftijd omzeilen en werklozen laat bijklussen zonder een stuk van hun uitkering te verliezen. “In Brussel alleen blijkt 55% van de bezorgers illegaal te zijn en dat aantal stijgt jaar na jaar. Niet tot onze verrassing, vergroot ongecontroleerde immigratie klaarblijkelijk dus ook illegale tewerkstelling in de platformeconomie’’, voegt Kamerlid Kurt Moons toe. 

“We moeten er alles aan doen om de illegale tewerkstelling tegen te houden en identiteitsfraude te stoppen”

Deze praktijken zijn ook vaak een gevolg van de schijnzelfstandigheid die frequent voorkomt in de sector. Mensen die platformwerk verrichten hebben de status van zelfstandige, maar deze schijnzelfstandigen genieten niet altijd de onafhankelijkheid bij het kiezen van hun klanten, het vaststellen van hun beloning en de organisatie van hun werkzaamheden.

Het Vlaams Belang roept alle regeringen nogmaals op om beter te controleren en bedrijven sneller te beboeten bij inbreuken. ‘’We moeten er alles aan doen om de illegale tewerkstelling tegen te houden en identiteitsfraude te stoppen. Dat begint bij de bedrijven. Bedrijven die illegalen tewerkstellen moeten we fors sanctioneren en terechtwijzen’’, concludeert Lamont.