“Hoorzittingen over Senaat zijn één grote farce”
Vandaag en volgende week worden in de gemengde commissie voor de evaluatie van de staatshervormingen sinds 1970, die bestaat uit leden van Kamer en Senaat, hoorzittingen gehouden over het Belgisch tweekamerstelsel. “Dit is één grote farce”, zegt fractievoorzitter in de Senaat Guy D’Haeseleer. “Voor de schone schijn worden twee hoorzittingen van een paar uur georganiseerd, gevolgd door een korte discussie. En daarmee is de kous dan af. Tot een afschaffing van de nochtans compleet overbodige en dure Senaat komt het zeker niet.”
“In januari toeterde Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld), die samen met Kamervoorzitter Eliane Thillieux (PS) de gemengde commissie voorzit, nog dat ze de Senaat wou afschaffen”, aldus D’Haeseleer. “Op die manier heeft ze zich kunnen profileren. En nu komt het er voor D’Hose vooral op aan om het omgekeerde van haar uitspraken te bewerkstelligen en de Senaat te kunnen behouden, getuige daarvan de werkwijze van deze gemengde commissie.”
“Het evalueren van de staatshervormingen was nooit de bedoeling van paars-groen, laat staan het afschaffen van de Senaat”
“De Senaat heeft geen enkele meerwaarde, maar kost de belastingbetaler wel jaarlijks 40 miljoen”, merkt D’Haeseleer verder op. “Het Vlaams Belang vraagt al lang de logische afschaffing van deze nutteloze verliespost, maar door onwil van de andere partijen en ook door het ingewikkelde institutionele kluwen komt daar niets van terecht. Het vergt een twee derde meerderheid in Kamer en Senaat en niet minder dan vijftig grondwetsartikelen moeten ervoor worden opgeheven of herzien.”
“Over de ‘gemengde commissie voor de evaluatie van de staatshervormingen sinds 1970’ valt op 1 april sowieso het doek en dat zou men terecht als een één aprilgrap kunnen beschouwen. Want tot een echte evaluatie zal het dan zeker niet gekomen zijn”, besluit D’Haeseleer. “Paars-groen heeft in die commissie enkel haar thema’s - gezondheidszorg, klimaat en milieu en samenwerkingsvormen - aan bod laten komen, en op enkele uren zal ook nog het thema mobiliteit worden afgehaspeld, maar van een ernstige evaluatie van de staatshervormingen was zeker geen sprake. Op geen enkel ogenblik werd de oefening voor een betere bevoegdheidsverdeling of voor een efficiëntere werking van het parlementaire systeem ten gronde gemaakt.”