Nieuws
woensdag, 22 sep 2021

Hogere stroomfacturen voor huurders met zonnepanelen: “Oplossing nodig”

Huurders van woningen met zonnepanelen krijgen geen retroactieve investeringspremie voor het verdwijnen van een terugdraaiende teller waarvan zij genoten. Nochtans zien ook zij hun stroomfacturen de hoogte inschieten. Volgens minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) hebben huurders echter geen recht op de premie omdat ze niet zelf investeerden in de zonnepanelen. Chris Janssens drong er bij de regering op aan om alsnog een oplossing uit te werken. 

De regering had eigenaars van zonnepanelen beloofd dat ze 15 jaar lang zouden kunnen genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller - ook na de installatie van een digitale meter -, maar de regeling die de Vlaamse regeringspartijen CD&V, N-VA en Open Vld hiervoor uitwerkten, bleek op drijfzand te zijn gebaseerd en werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof.  Na veel protest tegen deze woordbreuk van de regering werd een ‘retroactieve investeringspremie goedgekeurd die de schade moest compenseren. De Vlaamse regering zag echter over het hoofd dat ook veel huurders het slachtoffer dreigen te worden van de afschaffing van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Huurders zien hun stroomfacturen de hoogte inschieten, maar ontvangen geen compensatie

Huurders die een duurdere huurwoonst kozen omwille van de aanwezigheid van zonnepanelen en lagere energiefacturen dreigen dus de dupe te worden. “Ze betalen via de huurprijs mee voor die zonnepanelen, maar zullen niet meer kunnen genieten van het voordeel ervan én ook geen compensatie daarvoor ontvangen. Minister Demir wekt de indruk dat de huurder en de verhuurder dit maar contractueel moeten oplossen, maar zo is de huurder volledig afhankelijk van de welwillendheid van de verhuurder. Dat zal in veel gevallen niet zo evident zijn”, stelt Janssens. 

“Het lijkt me dan ook logisch dat deze huurders naar de Vlaamse overheid kijken - die daar verantwoordelijk voor is - om flankerende maatregelen te nemen, net zoals dat voor eigenaars van woningen met zonnepanelen is gebeurd”, besluit Janssens. “Ik zal aan minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vragen welke initiatieven hij hiervoor wil nemen."