Nieuws
zaterdag, 27 aug 2022

“Hoe lang nog gaan we tirannie Erdogan aanvaarden?”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen “de zoveelste autoritaire stap richting dictatuur in Turkije”. Dit nadat een Turkse zangeres werd opgepakt die het aandurfde om het islamitisch staatsonderwijs te satiriseren. “Het is duidelijk dat Recep Erdogan de rol van tiran heeft aangenomen en de dagen van vrijheid en democratie in het West-Aziatische land voorgoed voorbij zijn.” Sinds de mislukte coup in 2016 is de Turkse staat aan de lopende band dissidenten, journalisten, christenen en oppositie-politici aan het oppakken en vervolgen. Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) diende er een vraag over in aan buitenlandminister Hadja Lahbib (MR): “Wat plant u te doen hieraan?”

In Turkije is de popzangeres Gülşen Bayraktar opgepakt. Eind augustus werd ze aangehouden in Istanboel na een grap over islamitische scholen die Bayraktar maakte tijdens een concert in april. Nu wordt de artieste aangeklaagd wegens ‘haat en vijandigheid’. Belangrijk onderdeel in de zaak: de scholen die werden bespot zijn Imam Hatip-scholen: islamitische onderwijsinstellingen waarin president Recep Erdogan veel heeft geïnvesteerd. In de scholen worden imams getraind die door de overheid worden tewerkgesteld, en dus nauw verbonden zijn met het Diyanet-systeem. Dat is het netwerk waarmee de Turkse staat haar invloed en opvattingen afdwingt, niet alleen in Turkije zelf, maar doorheen gans Europa. De scholen spelen verder ook een centrale rol in de desecularisering van Turkije.

“Maak eindelijk een vuist en laat Erdogan weten dat we zijn tirannie niet tolereren”

Het Vlaams Belang vindt dat de Belgische overheid dan ook druk moet uitoefenen op Turkije, niet alleen omwille van het lot van zangeres Bayraktar, maar omwille van alle dissidenten die vervolgd worden in het autoritaire land. “Zal u deze situatie aankaarten bij de Turkse ambassadeur?”, zo vraagt Samyn dan ook in haar parlementaire vraag. “Turkije zit aan de lopende band dissidenten, christenen en andere andersdenkenden te vervolgen, maar intussen zit de Belgische overheid nog steeds warme broodjes te bakken met het regime. Recent nog vierde binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) 185 jaar diplomatieke relaties met de Turkse ambassadeur alsof er geen wolkje aan de lucht is!”

“Ik zal u echter zeggen, mevrouw Lahbib”, vervolgt Samyn, “er zijn aldaar wel meer dan één wolkje of twee wolkjes aan de lucht. Het staat niet alleen op onweren voor de democratie in Turkije, maar in het buitenland is de Turkse nefaste invloed ook heel merkbaar: Erdogans regime ontkent de Armeense genocide, ondermijnt de NAVO-werking (denk maar aan het recente lidmaatschapaanvraag van Finland en Zweden), ze bombarderen onze Koerdische bondgenoten tijdens hun strijd tegen moslimterroristen en niet te vergeten: Turkije bezet de helft van de soevereine Europese staat Cyprus. Wanneer zal de Belgische overheid eindelijk eens een vuist maken en op tafel kloppen?”