Nieuws
maandag, 01 feb 2021

Het voorzitterschap van de EU: “Een gemiste kans?”

Vorige maand heeft Duitsland het voorzitterschap van de Raad van Europa overgedragen aan Portugal. Het Duits voorzitterschap blonk vooral uit in een verderzetting van het rampzalige beleid op het vlak van migratie en slaagde er evenmin in de coronacrisis aan te pakken. Portugal belooft continuïteit.

Op het vlak van migratie zagen we een verderzetting van een rampzalig beleid. Voormalig Slowaaks minister-president Čarnogurský waarschuwt: “De EU zal het geweer niet van schouder veranderen zolang Berlijn op de verplichte verspreiding van migranten aandringt”. De beoogde afschaffing van het unanimiteitsprincipe ten gunste van een “gekwalificeerde meerderheid” is een ware schande die lidstaten volledig uitlevert aan de EU. Europarlementslid Filip De Man zei hierover het volgende: “Wij zullen daarin nooit meegaan. Het is belangrijk dat de lidstaten zelf kunnen beslissen over belangrijke zaken die de burger rechtstreeks aanbelangen, zoals migratie.”

Innovatie?

De Duitse prioriteit om de EU tijdens het voorzitterschap innovatiever te maken bleek veel geblaat voor weinig wol. Filip De Man nam de cijfers van de gerenommeerde denktank Information Technology and Innovation Foundation onder de loep: “Terwijl de EU zich bezighoudt met (onbestaande) genderproblemen en de mensenrechten in pakweg Colombia of de Filipijnen, raken wij steeds meer achter op inzake de technologie van de toekomst. IFIT geeft de EU 23,3 punten tegen 32 voor China en 44,6 voor de VS.”

Toen Merkel aan dat voorzitterschap begon, klonk het dat ze de Unie uit de coronacrisis zou leiden. De bevolking in de Unie leeft echter nog steeds op het ritme van lockdowns, versoepelingen, verstrengingen, avondklokken en de middenklasse krijgt straks ook nog eens een faillissementenstorm over zich heen. Het handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk kwam er ook maar op de valreep. Van de maandenlange onzekerheid bij talloze ondernemingen aan deze en gene kant van het Kanaal trokken de EU-onderhandelaars en het Voorzitterschap zich duidelijk niets aan. Het op zijn minst controversiële investeringsverdrag met China zal het blazoen van de EU ook niet echt oppoetsen.

Portugal wil naar eigen zeggen inzetten op de veerkracht van Europa, het vertrouwen in het Europees sociaal model, een duurzaam herstel, een rechtvaardige en inclusieve digitale transitie, en de rol van de EU in de wereld bekrachtigen met openheid en multilateralisme als fundament. “De EU promoot nog meer genderwaanzin en zelfhaat, en zal nog maar eens proberen een rol van betekenis in een door China en de VS gedomineerde wereld te spelen”, zo vat Filip De Man samen. Voor dat alles verwacht de Unie dat de lidstaten het laatste restje soevereiniteit opgeven en uiteraard de grenzen wagenwijd openhouden.”