Hervormingsplannen politie: “Voorstellen Verlinden onvoldoende en te laat”
Het Vlaams Belang heeft ernstige bedenkingen bij de hervormingsplannen voor de politie, zoals minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) die op het oog heeft. “De minister doet alsof ze met extra geld over de brug komt, maar dat is en blijft een druppel op een hete plaat”, zegt Kamerlid en voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Daarnaast wil ze de Federale Gerechtelijke Politie centraliseren. Maar dergelijke centralisatie botst op veel weerstand op het terrein wat de leegloop bij deze dienst alleen maar dreigt aan te wakkeren.”
Het Vlaams Belang stelt vast dat de ‘verse zak geld’ die volgens Verlinden in haar weekendinterview met Het Nieuwsblad ‘klaarstaat voor de politie’ geen enkele garantie biedt om de catastrofale situatie bij de Federale Gerechtelijke Politie aan te pakken. Daarvoor is een bijkomende inspanning nodig van minstens 50 miljoen euro per jaar. “Omdat paars-groen van veiligheid, laat staan van de strijd tegen georganiseerde misdaad, nooit een echte prioriteit maakte kan de georganiseerde criminaliteit in dit land niet eens meer worden onderzocht”, aldus Depoortere. “Het Vlaams Belang heeft er dan ook steeds op aangedrongen om snel over de brug te komen met voldoende middelen en een eigen budget voor de Federale Gerechtelijke Politie, zoals trouwens voorzien is in de wet op de Geïntegreerde Politie.”
“De zak geld voor de politie blijkt erg relatief en de voorwaarden die Verlinden eraan koppelt, houden zeker geen verbeteringen in”
Verlinden stelt ook de politieopleiding te willen hervormen, al heeft ze er volgens een rapport van het Rekenhof geen flauw benul van wat de kostprijs van zo’n opleiding is. “Volgens dat rapport is er in deze opleiding veel te weinig coördinatie en structuur”, vervolgt Depoortere. “En Verlinden wil deze opleiding drastisch verlengen. Het klopt dat die opleiding inhoudelijk beter kan, maar op korte termijn dreigt het straks nog langer te duren alvorens kandidaat-agenten operationeel inzetbaar zijn. We moeten vooral investeren in permanente bijscholing van agenten gedurende de volledige loopbaan.”
“En de minister wil ook nog een centralisatie van de Federale Gerechtelijke Politie”, merkt Depoortere tot slot op. “Maar agenten functioneren best wanneer ze regionaal kunnen blijven werken en dat is ook hetgeen ze zelf willen. In plaats van te centraliseren zou Verlinden beter onderzoeken, of de decentrale eenheden van de FGP niet gedeeltelijk gehuisvest worden bij grotere Lokale Politiezones. Agenten uit pakweg Veurne en Ieper iedere dag verplicht naar Brugge of Kortrijk sturen zal demotivatie enkel in de hand werken.”