Hervorming rijbewijs is contraproductief en asociaal
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) stelt vandaag in het Vlaams Parlement haar plannen voor om de rijopleiding te hervormen. Zo wil zij het opleidingstraject langer laten duren, behalve als er betaald wordt voor een verkort traject. Het Vlaams Belang vindt deze hervorming ronduit asociaal. “Leren rijden dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Bovendien is dit nefast voor de arbeidsmarkt.”
Mobiliteitsminister Lydia Peeters wil de rijopleiding hervormen op basis van een evaluatie door Het Limburgse Instituut voor Mobiliteit (IMOB). Zo moeten ouders die hun kinderen leren rijden zelf een korte opleiding volgen en zal er op het rijexamen altijd een moeilijk manoeuvre afgelegd moeten worden. Daarnaast wil de minister de oefenperiode met het voorlopig rijbewijs verlengen van drie maanden naar minimaal vijf. Wie echter via een rijschool al dertig uur oefende, zal meteen een praktisch rijexamen kunnen afleggen.
“Een betalend verkort traject is een ronduit asociale maatregel, die een grote groep mensen benadeelt”
Het Vlaams Belang vindt de verlenging van de duur van de rijopleiding een ronduit slecht idee. “Terwijl de arbeidsmarkt smeekt om jonge werkkrachten met een rijbewijs, bemoeilijkt deze hervorming dit net”, zegt Bart Claes. “Ik ben dan ook benieuwd wat minister van Werk Hilde Crevits hiervan vindt.”
Het betalend verkort traject kan evenmin op goedkeuring rekenen. “Het kan niet zijn dat wie een zak geld op tafel legt, sneller zijn rijbewijs kan halen”, vindt Claes. “Voor veel jobs is een rijbewijs namelijk essentieel. Jongeren die financieel zwakker zijn en willen werken, worden hierdoor nog eens extra benadeeld.”