Helft gerepatrieerde IS-vrouwen al terug vrij
Van de twaalf IS-vrouwen die de Vivaldi-regering in 2021 en 2022 terughaalde, zijn er al zes die niet meer vastzitten. “Onze grootste vrees dat deze terroristen terug vrij zouden rondlopen, is voor de helft van hen al uitgekomen”, zegt federaal fractieleidster Barbara Pas. “Het was altijd al onbegrijpelijk dat premier De Croo touroperator voor terroristen speelde. Dat hij onze nationale veiligheid zo in gevaar brengt, is gewoon onverantwoord.”
In 2021 besliste de federale regering om zes vrouwen terug te halen uit de Koerdische kampen met gevangengenomen IS-leden in Noordoost-Syrië. In 2022 haalde de regering opnieuw zes vrouwen en zestien kinderen uit de kampen weg. Alle twaalf vrouwen werden in België veroordeeld, maar intussen blijkt dat de helft van hen niet meer vastzit. Van de groep uit 2021 zit er nog slechts een vrouw vast, die bij haar terugkeer veroordeeld werd tot vijf jaar cel. De vijf andere vrouwen die met haar naar België kwamen, kregen lichtere straffen en zijn intussen vrij. Sommigen van hen waren aan het einde van hun straf, terwijl anderen vervroegd vrijkwamen. Van de groep die vorig jaar naar België kwam, is ook al een vrouw vrijgelaten en een andere vrouw zit thuis met een enkelband.
“Hun slachtoffers kregen geen tweede kans”
“Onze grootste vrees dat deze terroristen terug vrij zouden rondlopen in de samenleving die ze wouden vernietigen, is voor de helft van hen al uitgekomen”, zegt Pas. “Wij hebben ons hier van bij het begin tegen verzet en er voor gepleit om IS-gangsters te berechten en te straffen in de regio waar zij hun gruwelijke misdaden hebben begaan. Hun slachtoffers hebben evenmin een tweede kans gekregen.”
Het argument voor de repatriëring was dat dit veiliger zou zijn dan ze in de Syrische gevangeniskampen te laten. “Volgens premier De Croo zouden ze hier worden gemonitord”, herinnert Pas er aan. “Niets is minder waar. De vrijgelaten sujetten worden niet opgevolgd en staan enkel nog op de ocad-lijst.”
Het Vlaams Belang neemt de federale regering deze evolutie zeer kwalijk. “Het was altijd al onbegrijpelijk dat premier De Croo touroperator voor terroristen speelde”, besluit Pas. “Daarnaast wou hij ook nooit duidelijkheid verschaffen over de kostprijs van deze repatriëring. Maar dat hij onze nationale veiligheid zo in gevaar brengt, is gewoon onverantwoord.”