Nieuws
woensdag, 24 aug 2022

Hacking kanselarij premier legt gebrek cyberveiligheid bloot

De servers van de Kanselarij, de diensten die premier Alexander De Croo ondersteunen, zijn wellicht gehackt geweest. Het federaal parket kondigde gisteren aan dat het een onderzoek start. “Dit is jammer genoeg niet de eerste hacking van een Belgische overheidsdienst”, zegt Barbara Pas, de fractieleider van het Vlaams Belang in de Kamer. “Dit roept een hele hoop vragen op met als voornaamste of de Belgische overheid cyberveiligheid wel voldoende ernstig neemt. De Belgische malgoverno tast duidelijk ook onze digitale veiligheid aan.”

Begin augustus werd de hacking, of de poging tot, bij de Kanselarij van de eerste minister vastgesteld, die waarschijnlijk vanuit het buitenland kwam. Wie achter de hacking zit, is nog niet bekend, maar allicht zit een niet-bevriende mogendheid hierachter, zoals Rusland of China. De servers van de Kanselarij bedienen vele diensten, met de federale en lokale politie als de belangrijkste, waardoor al de computers van alle agenten in dit land gereset moesten worden. Die reset en bijhorende update zorgt tot nu voor grote computerproblemen, waarbij sommige diensten zelfs geen e-mails kunnen openen. De federale politie heeft in een reactie gesteld dat de huidige computerproblemen geen veiligheidsrisico inhouden. Het kabinet van premier De Croo zelf wou echter niet reageren.

“De hacking van de kanselarij is al de zoveelste cyberaanval bij een Belgische overheidsdienst”

“Het is geen geruststelling dat de servers van de kanselarij allicht gehackt zijn geweest en dat De Croo het niet eens nodig vindt om hierop te reageren”, zegt Barbara Pas. “Nochtans is cyberveiligheid een bevoegdheid die in dit land direct onder de premier valt. Misschien zit De Croo met zijn hoofd al bij een goedbetaalde job in het buitenland, zodat een buitenlandse cyberaanval op dit land hem koud laat.”

Vorig jaar vond er in mei een cyberaanval plaats bij Binnenlandse Zaken en in december werden de servers van Defensie gehackt. “Deze mogelijke zoveelste aanval op een overheidsinstelling doet de vraag rijzen of dit land geviseerd wordt en of cyberveiligheid hier wel voldoende ernstig wordt genomen”, besluit Pas. “Ik ga hier in elk geval De Croo zo snel mogelijk over ondervragen want het lijkt erop dat de veiligheid van onze diensten zo lek als een zeef is. De Belgische malgoverno tast duidelijk evenzeer onze digitale veiligheid aan.”