Grafheuvels in Vlaanderen: “Toeristisch potentieel”
Volgens het Vlaams Belang zijn de grafheuvels in Vlaanderen die bewaard zijn gebleven een onderbelicht onderdeel van ons onroerend erfgoed. “Ze hebben allicht op bepaalde plaatsen ook toeristisch potentieel, wat een mooie aanvulling kan zijn op het reeds bestaande toeristische aanbod”, zo zei Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement. Hij stelde er een parlementaire vraag over aan minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).
In Vlaanderen zijn er duizenden prehistorische grafheuvels. Slechts een honderdtal zijn bewaard gebleven in een herkenbare vorm omdat er veel doorheen de jaren werden afgegraven. Het agentschap Onroerend Erfgoed werkt aan een inventarisering van deze grafheuvels, zodat de belangrijkste kunnen worden beschermd als archeologische sites. Op regelmatige basis komen er ook nieuwe sites aan het licht, dankzij de screening via het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen (DHMV). Men vindt veel geïsoleerde grafheuvels, maar vaak zijn ze ook gestructureerd in complexen met een aantal heuvels bij elkaar.
Volgens het Vlaams Belang kunnen deze grafheuvels - en zeker complexen - de toeristische groeicapaciteit in Vlaanderen vergroten. Minister Zuhal Demir bevestigde dat de heuvels deel uitmaken van ons rijke erfgoed. In antwoord op de vraag van het parlementslid liet ze weten dat ze er potentieel in ziet om ze een ondersteunende rol te laten spelen in de thema’s die in het toerisme worden uitgestippeld. Ze denkt daarbij onder meer aan wandel- en fietsroutes waar deze grafheuvels een meerwaarde kunnen bieden.
“De ontsluiting van grafheuvels voor het grote publiek bespreekbaar maken zal bevorderlijk zijn voor onze toeristische sector, zeker nu in tijden van coronacrisis”
“Ik vroeg de minister of ze hier middelen voor zal uittrekken en in overleg zal gaan met minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele”, aldus Slagmulder. Ze liet weten dat ze zal samenzitten met Diependaele (N-VA) en dat ze Toerisme Vlaanderen zal vragen om dit met het agentschap Onroerend Erfgoed te bekijken. Slagmulder vindt dit gepland overleg positief. “Nu nemen vooral de lokale erfgoeddiensten initiatieven rond de publieksontsluiting en dus kijken we uit naar de bovenlokale extra initiatieven. Zeker nu heel wat Vlamingen hun vakantie opnieuw in eigen land zullen doorbrengen.”
Slagmulder vroeg bijkomend aan de minister of het aangewezen is om hierover in overleg te gaan met de steden en gemeenten waar dergelijke sites aanwezig zijn. “Ik kan me inbeelden dat vooral kleinere gemeenten nauwelijks een toeristisch beleid uitstippelen en dat sommigen hier toch wel extra ondersteuning kunnen gebruiken”, aldus nog Slagmulder. “Ik denk zo aan het opnemen van die sites in de YouFlanders-app en het klaarstomen van gemeenten om die toeristen te ontvangen.” Minister Demir liet weten dat ze bereid is om te kijken naar de gevraagde ondersteuning.