“Globale hervorming van energiefactuur dringend nodig”
Voor vele gezinnen is de energiefactuur onbetaalbaar geworden. “Energieleveranciers als Engie Electrabel worden nu reeds geconfronteerd met 10 procent wanbetalers”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “En dat is helaas nog maar een begin. De btw en andere taksen, die het merendeel van de stroomfactuur uitmaken, moeten dringend naar beneden.”
Het is vooral bang afwachten wat er in april zal gebeuren. Dan wordt het uitgebreid sociaal tarief, waar zo’n 400.000 gezinnen wegens de coronacrisis recht op hadden, stopgezet. “Het sociaal tarief is het equivalent van de laagste commerciële prijs op de markt”, aldus Ravyts. “Na de winter moeten de mensen die hier recht op hadden dus terug naar de commerciële spelers en voor hen zal de energiefactuur hard aankomen.”
“Je huis kunnen verwarmen is een basisbehoefte, met deze energiefactuur wordt het een statussymbool”
“Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, betaalt daarvoor gemiddeld 36 procent meer dan in december 2021”, vervolgt Ravyts. “De gasfacturen blijven het meest onder druk staan en stijgen met ruim 47 procent. Voor elektriciteit is de stijging ten opzichte van december 25 procent.” Voor gas en elektriciteit samen komt de totaalfactuur voor gas en elektriciteit op jaarbasis, die vorig jaar nog geen 2.000 euro bedroeg, nu uit op ongeveer 5.500 euro. “Deze cijfers komen van de VRT-redactie die alle gas- en elektriciteitscontracten op de Vlaamse markt afzonderlijk vergeleek voor elk product (soort contract), en werden door de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, bevestigd.”
“Normaliter zakt de energieprijs gedurende de lente en de zomer omdat de vraag dan zakt. Maar nu reeds is duidelijk dat de inspanningen van de Vlaamse en federale regering weggeveegd worden”, besluit Ravyts, die hierover Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zal ondervragen.
“De regering moet nu de taksen op elektriciteit verlagen, zowel met betrekking tot het btw-tarief als met betrekking tot de bijzondere accijnzen die op 1 januari 2022 operationeel zijn geworden. En de Ministers Tinne Van der Straeten (Groen) en Vincent Van Peteghem moet samen met hun Vlaamse collega’s dringend een globale hervorming van de energiefactuur uitwerken waarbij alle elementen van de energiefactuur aan bod komen. De recente hervorming van de federale bijdrage door accijnzen waarbij de kost van de openbaredienstverplichtingen wordt geblokkeerd op het niveau van 2021 is ruimschoots onvoldoende.”