Glasgow 2021: Klimaatconferentie of politiek theater?
Vertegenwoordigers van meer dan 100 landen verzamelden zich afgelopen weekend in Glasgow voor de klimaattop COP26. Zo ook de Belgische vertegenwoordiging die samen met delegaties uit Nederland, Duitsland en Italië via een heuse ‘klimaattrein’ richting Glasgow vertrok. Volgens Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) is die klimaattrein echter niet alleen symbolisch inzake minder koolstofuitstoot, maar staat het vooral symbool voor het politieke theater waar de klimaatconferenties het beste om gekend staan.
“Onder veel applaus nemen vertegenwoordigers van de federale regering plaats op de trein, terwijl diezelfde regering vervuilende gascentrales gaat openen om de kernuitstap op de vangen”, zegt Annemans. “Dit is kenmerkend voor het dogmatische denken van groene partijen in Europa die fossiele brandstoffen zoals gas verkiezen boven koolstofvrije kernenergie. De dogmatiek wordt enkel nog maar erger als je de immer stijgende gasprijzen meerekent en de vraag of de centrales zelfs in staat zullen zijn om het verlies aan nucleaire capaciteit op te vangen.”
Het lijkt erop dat de groene beweging in Europa gevangen zit in het politiek activistisch denken van links, waardoor het niet in staat is een coherente langetermijnvisie uit te werken. Deze linkse activistische kant is ook terug te vinden in de huidige klimaattop. De afwezigheid van grote vervuilers zoals China en Rusland illustreert tevens hoe de benaming van deze conferentie als zijnde ‘van de laatste kans’ eenzijdig en naïef is.
“In Glasgow staan er deze week onder meer evenementen op het programma met thematiek rond gendergelijkheid in de klimaatbeweging”, vervolgt en besluit Annemans. “Daarnaast zijn er talloze ‘klimaatactivisten’ aanwezig zoals Anuna De Wever die bijvoorbeeld de oorzaak van de klimaatcrisis bij het kapitalisme leggen en zelfs pleiten voor een heuse ‘economische revolutie’.” Het theater in Glasgow heeft dan ook weinig te maken met concrete oplossingen. “Deze zullen eerder gevonden worden in samenwerkingsverbanden tussen Europese landen. Zo is er het voorstel om nucleaire energie van een groen label te voorzien, een maatregel die ook op de steun van de Vlaams Belang-delegatie kan rekenen.”