Gevangenschap professor Djalali: “Stuur krachtiger signaal naar Teheran”

In de commissie Buitenlandse Zaken kaartte Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn opnieuw de schrijnende situatie aan van Iraans-Zweeds professor Ahmadreza Djalali, die al jaren onder erbarmelijke omstandigheden gevangen zit in Iran, en met executie bedreigd wordt. “De fysieke en mentale toestand van meneer Djalali is ronduit alarmerend,” aldus Samyn. “De regering moet een krachtiger signaal sturen, dan hetgeen we nu van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) horen.”
Iraans-Zweeds gastprofessor aan de VUB Ahamdreza Djalali zit al meer dan 3.100 dagen onschuldig vast in een Iraanse cel. Iran gebruikt hem als pasmunt in een geopolitiek schaakspel, met name om veroordeelde Iraanse terroristen op Europese bodem vrij te krijgen. Samyn stelde Prévot de vraag wat de Belgische regering nog kan doen om Djalali te helpen, maar was hoegenaamd niet gerustgesteld door diens antwoord. “Deze regering blijft inzetten op een naïef geloof in dialoog met het Iraanse regime. Dat bleek al uit haar beleidsverklaring en werd vandaag opnieuw bevestigd.”
“Iraanse ambassade is uitvalsbasis voor terrorisme”
Volgens Samyn is het hoog tijd dat België een veel hardere lijn aanneemt tegenover Iran. “We kunnen inderdaad weinig doen voor meneer Djalali op dit moment, maar we kunnen wel een krachtig signaal sturen naar het Ayatollahregime,” stelde ze. “Een eerste stap zou het sluiten van de Iraanse ambassade in België zijn.”
Samyn herinnert eraan dat de Iraanse ambassade eerder al als uitvalsbasis diende voor terrorisme, toen diplomaat Assadolah Assadi vanuit België een aanslag voorbereidde tegen Iraanse oppositieleden nabij Parijs. “Die ambassade fungeerde destijds als terreurhub. Het is dan ook onbegrijpelijk dat deze nog steeds operationeel is,” aldus Samyn.
Tot slot hamerde Samyn erop dat er zo veel mogelijk commissieleden aanwezig zijn tijdens de gedachtewisseling donderdag met Vida Mehrannia, Djalali’s echtgenote. “Dat is het minste wat dit parlement kan doen voor iemand die zo veel leed al zo lang heeft moeten doorstaan. Hopelijk komen er meer parlementsleden opdagen dan vorige legislatuur, toen we haar met slechts drie Kamerleden hoorden.”