Vlaams Defensieplan blinkt uit in financiële vaagheid

“Wie veiligheid ernstig neemt, moet ook helder zijn over geldstromen, verantwoordelijkheden en prioriteiten.” Met die duidelijke boodschap fileerde Vlaams Parlementslid Tom Lamont het Vlaams Defensieplan tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement. Volgens het Vlaams Belang blinkt het plan uit in vaagheid en ontbreekt elke structurele onderbouw:
Het Vlaams Defensieplan, dat vandaag op tafel ligt, wil inzetten op strategische autonomie en weerbaarheid, onder meer via investeringen in cybersecurity, infrastructuur en de oprichting van een Vlaams Defensiefonds van 1 miljard euro. Maar opvallend: er komt géén Vlaams veiligheidskorps, er is géén Vlaamse cyberveiligheidsstrategie, en er ontbreekt elke becijfering. “Ambitie op Vlaams niveau ontbreekt volledig”, klinkt het bij Lamont.
Voor het Vlaams Belang is het onaanvaardbaar dat de Vlaamse regering met grote woorden zwaait, maar nergens de centen op tafel legt. “Het federale defensieplan komt 5 miljard te kort. Straf, maar men weet daar tenminste wat het zal kosten. In dit plan ontbreekt elke financiële raming. Geen cijfers, geen plan”, aldus Lamont. Het Vlaams Belang hekelt ook dat cruciale investeringen – zoals in havens, luchthavens, bruggen en wegen – worden aangekondigd zonder uitleg over financiering.
“Nergens een concrete verdeling, nergens een duidelijke kapitaalinjectie”
Het plan schuift volgens Lamont bovendien taken door naar de lokale besturen, onder het mom van ‘burgerweerbaarheid’ en een ‘reservistenbeleid’. “Maar hoeveel extra ondersteuning en middelen krijgen zij hiervoor? Of mogen zij opnieuw de kastanjes uit het vuur halen?”, klinkt het scherp.
Het Vlaams Belang maakt zich ook zorgen over het Defensiefonds van 1 miljard euro. Minstens 50% zou van private investeerders moeten komen. “Hoe wil u dat realiseren? Zijn er garanties? Wordt er rendement beloofd? Nergens een concrete verdeling, nergens een duidelijke kapitaalinjectie”, zegt Lamont.
“Dit Defensieplan is veel ideologie en marketing, maar geen bestuurskunde, geen visie”
Bovendien blijft het onduidelijk wat het kader wordt voor de investeringen: “Wat zijn de steunpercentages? Hoeveel jobs wil u creëren? Wat is de verwachte toegevoegde waarde voor Vlaanderen? Dit zijn geen details, dit zijn essentiële vragen”, wierp het Vlaams Parlementslid de minister-president tegen die ook hier een duidelijk antwoord schuldig bleef.
Tot slot wijst Lamont op de schrijnende tegenstelling in prioriteiten: “Als men plots miljarden kan beloven zonder dekking, waarom kon dat dan niet voor mensen op de wachtlijst voor een sociale woning, mensen met een handicap of werkenden die amper rondkomen? Dit Defensieplan is veel ideologie en marketing, maar geen bestuurskunde, geen visie en vooral: geen hart voor onze mensen.”