“Gevangenispersoneel moet veilig kunnen werken”
Het gevangenispersoneel van de penitentiaire instelling in Wortel is de voortdurende agressie vanwege gedetineerden en de lakse reactie van de directie hierop meer dan zat en legt voor 48 uur het werk neer. Het Vlaams Belang schaart zich aan hun zijde. “Wat zich hier afspeelt kan niet verbazen, het is een veruitwendiging van de algemene malaise binnen Justitie”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Al jaren is er een personeelstekort in de gevangenissen; sommige gebouwen zijn al decennia verouderd en er wordt nauwelijks opgetreden tegen gedetineerden die zich misdragen.”
Het gevangenispersoneel is de agressie en de straffeloosheid binnen de gevangenissen beu. “De directe aanleiding voor de staking in Wortel zijn recente doodsbedreigingen vanwege een aantal gedetineerden”, aldus Dillen. “Maar los van de bedreigingen die ze ontvangen, moet het gevangenispersoneel in ronduit onveilige omstandigheden werken. Dagelijks worden er objecten zoals tennisballen gevuld met drugs of met een gsm over de gevangenismuur gegooid. Maar voor hetzelfde geld kan het ook om wapens gaan.”
“In onze overbevolkte gevangenissen leiden incidenten ook al gauw tot onlusten en vernielingen, waarbij de federale politie wordt opgetrommeld om de rust terug te doen keren”, vervolgt Dillen. “In Wortel was dat bijvoorbeeld eind augustus het geval omdat een gedetineerde zijn zin niet kreeg. Gisteren moest de politie er opnieuw ingrijpen, dit keer bij een gevecht tussen een twintigtal gedetineerden. Vooral het feit dat gedetineerden geen enkele sanctie krijgen wegens dergelijk wangedrag zit het gevangenispersoneel hoog.”
“Het personeel ziet de staking als een signaal om op lange termijn tot een betere werksituatie te komen, maar met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal dit niet lukken. Hij heeft al heel veel aankondigingen en beloftes gedaan, maar in de realiteit verandert er niets”, besluit Dillen. “De vraag die bij het gebeuren in Wortel openlijk kan gesteld worden is hoe Van Quickenborne de gevangenisstraffen van twee tot drie jaar gaat uitvoeren, als de gevangenissen overvol zitten en de huidige toestand duidelijk nog niet onder controle kan gehouden worden.”