Nieuws
woensdag, 20 jul 2022

Gestegen slaagcijfers KU Leuven tonen dat strengere studievoortgangsmaatregelen werken

24 procent van alle studenten die dit academiejaar aan de KU Leuven met een bacheloropleiding zijn gestart, waren meteen in de eerste zit geslaagd. “Dit bewijst het nut van de strengere studievoortgangsmaatregelen”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder.

Uit cijfers die KU Leuven-rector Luc Sels bekendmaakte, blijkt dat 24 procent van alle studenten die er dit academiejaar met een bacheloropleiding startten, meteen in de junizittijd geslaagd zijn. Dit is een opmerkelijk verschil met de voorbije jaren waar dat aandeel slechts tussen 14 en 17 procent lag. Het is van 2008 geleden dat meer dan 20 procent van de generatiestudenten in juni al op alle vakken geslaagd was. De reden voor dit succes is dat dit het eerste academiejaar was waarin het mijlpalensysteem van KU Leuven van toepassing is, dat een reeks strengere studievoortgangsmaatregelen oplegt.

Voor het Vlaams Belang komen deze cijfers niet als een verrassing. “Ik heb al verschillende malen gezegd dat het mijlpalensysteem van de KU Leuven een van de meest degelijke studievoortgangsystemen is, zelfs toen minister Weyts er nog niets van moest weten”, zegt Kristof Slagmulder. “Eigenlijk zou iedere universiteit en hogeschool dat moeten overnemen.”

“Hopelijk zijn de critici van strengere studievoortgangsmaatregelen hiermee wel overtuigd”

Recent werd in het Vlaams Parlement het decreet ter optimalisatie van de studie-efficiëntie in het hoger onderwijs gestemd. In het decreet wordt een bepaalde maatregel die ook in het mijlpalensysteem van de KU Leuven zit, vanaf het academiejaar 2023-2024 Vlaanderenbreed toegepast, namelijk de verplichting om na twee jaar voor al je eerstejaarsvakken geslaagd te zijn als voorwaarde om verder te kunnen studeren in die bepaalde studierichting. “Het succes van die maatregel aan de KU Leuven en vooral zijn responsabiliserend effect bij de beginnende student stemt hoopvol voor de toekomst bij de andere hogeronderwijsinstellingen”, vindt Slagmulder.

Het Vlaams Belang hoopt dat de hogere slaagcijfers aan de KU Leuven ook de critici van dit soort ingrepen kunnen overtuigen. “Strengere studievoortgangsmaatregelen hebben niet als doel om studenten te pesten of om onderwijs voor de sociaaleconomische elite te creëren, zoals tegenstanders ervan wel eens laten uitschijnen”, besluit Slagmulder. “Ze dienen net om jongeren enerzijds te motiveren om degelijk te studeren en anderzijds om sneller inzicht te geven in hun tekorten en hun alternatieve kansen, zoals een heroriëntering richting een andere opleiding, of richting de arbeidsmarkt.”