Geneesmiddelentekort is een ramp voor de patiënten
De voorbije maand waren 304 geneesmiddelen, waaronder ook vele essentiële, onbeschikbaar. “De grote tekorten worden vandaag gelukkig opgevangen door artsen en apothekers”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe. “Maar het probleem wordt steeds erger. We eisen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dan ook een structureel plan van aanpak om iedere patiënt van zijn nodige medicatie te kunnen voorzien.”
Sneppe ondervroeg de minister al meermaals over de tekorten, die zelfs de basisgeneesmiddelen treffen, zoals pijnstillers en medicatie tegen astma, bloedklontervorming en suikerziekte. Geneesmiddelen tegen beroertes zijn tegenwoordig bijvoorbeeld zo schaars geworden, dat operaties voortaan worden terugbetaald. Ook vandaag, in de plenaire zitting van de Kamer, legde ze Vandenbroucke hierover op de rooster. “Steeds krijg ik het antwoord dat mankementen in de productie of een tekort aan grondstoffen aan de oorzaak van het probleem ligt”, aldus Sneppe. “En dat wil ik gerust aannemen. Maar dat is natuurlijk het risico wanneer je jezelf volledig afhankelijk maakt van lageloonlanden.”
“Vandenbroucke heeft niets geleerd van de coronapandemie”
“De opeenvolgende Belgische regeringen hebben de voorbije jaren verscheidene strategische sectoren aan het buitenland verpatst, waardoor we veel te afhankelijk geworden zijn van andere landen”, vervolgt Sneppe. “Met de ervaring van de coronapandemie nog zo vers in het geheugen, zou de minister toch al initiatieven mogen genomen hebben om hieraan te verhelpen.”
Het Vlaams Belang wil enerzijds de productie van geneesmiddelen terug naar ons land halen, zodat we niet meer afhankelijk zijn van verre lageloonlanden, en anderzijds wil de partij ook af van het just-in-time- principe, waardoor de reservevoorraden altijd te beperkt zijn. “Onbeschikbare medicatie betekent een ramp voor de patiënten”, besluit Sneppe. “We eisen een structureel plan van aanpak om de mensen aan hun medicatie te helpen en de apothekers en artsen van bijkomende administratieve overlast te verlossen.”