De Digital Services Act is een aanval op de democratie
Het Vlaams Belang verzet zich ten volle tegen het wetsontwerp aangaande de Europese Digital Services Act (DSA), dat gisteren in de plenaire vergadering van de Kamer ter bespreking voorlag. “Onder het mom van de zorg voor een veiligere online omgeving zorgt de Europese Commissie met de DSA enkel voor een verregaande beperking van de vrije meningsuiting”, zegt Kamerlid Dieter Keuten. “Deze wetgeving heeft preventieve censuur, shadowbanning en uiteindelijk het cancelen en dus verwijderen van online meningen voor ogen, en is zonder meer een aanval op de democratie.”
Behalve tot het bestrijden van illegale inhoud, van zaken waar iedereen het over eens is zoals kinderporno en wapenhandel, zullen internetplatformen ook verplicht worden tot het voortdurend monitoren van alle inhoud, en om op te treden wat wordt beschouwd als desinformatie. “Zo zal de Europese Commissie, wanneer ze van oordeel is dat er zich een crisis voordoet, bijvoorbeeld niet langer de internetplatformen laten bepalen wat desinformatie is, maar dat zelf doen. De Commissie kan die platforms dan verplichten om specifieke opvattingen te verwijderen of onzichtbaar te maken, en tegelijk andere informatie prominent op de voorgrond te plaatsen, tot zelfs het verplicht aanpassen van de algoritmes”, merkt Keuten op. “En zo’n ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregel gaat niet een brug, maar vele kilometers te ver.”
“Iedereen moet blijven kunnen zeggen wat hij of zij wil”
Voor het Vlaams Belang mag de vrijheid van meningsuiting niet gemodereerd worden door overheden of zogenaamde betrouwbare flaggers (trusted flaggers). “De vrijheid van meningsuiting is een evolutief gegeven”, aldus Keuten. “Wat gisteren niet online mocht verschijnen, kan dat vandaag mogelijks wel. Het is veelzeggend dat Meta-baas Mark Zuckerberg onlangs aangaf dat sommige content die ten tijde van de coronacrisis de moderatietoets niet doorstond, achteraf bekeken wel degelijk juist en dus waarheid bleek te zijn. En het is volkomen begrijpelijk dat de nieuw verkozen Amerikaanse vicepresident J.D. Vance, het deze week al nodig vond om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, en de Europese unie aanraadde om hun aanvallen aan het adres van X, onmiddellijk te stoppen.”
“Thierry Breton, de eurocommissaris die aan de wieg stond van de DSA, stelde dat ‘de tijd dat iedereen kon zeggen wat hij wilde, definitief voorbij is’. Maar voor het Vlaams Belang moet iedereen dat absoluut wel blijven kunnen”, besluit Keuten. “Wij zullen nooit ophouden om tegengewicht te blijven geven aan dat vreselijke politiek correcte denken. Cancelen van afwijkende opvattingen, ook online, is ontoelaatbaar. Alleen wanneer men kritisch, autonoom en vrij kan denken en spreken, kan een democratie functioneren.”