Nieuws
dinsdag, 27 aug 2024

Geldkraan naar Afghanistan moet eindelijk dicht

Foto: iStock. Geldkraan naar Afghanistan moet eindelijk dicht

In Afghanistan zet de brutale onderdrukking van de vrouw zich ongenadig verder. Met een recente ‘deugdwet’ zorgde de Taliban er zelfs voor dat vrouwen niet enkel hun volledige lichaam en gezicht dienen te bedekken, maar dat ook hun stem in het openbaar niet meer te horen mag zijn. “Vrouwenrechten verdwenen er sinds de val van Kabul in 2021”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Maar dat mocht minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) er sindsdien niet van weerhouden vele miljoenen aan belastinggeld naar Afghanistan te doen vloeien.”

Van de Belgische regering is er voorlopig nog geen reactie, maar de EU liet via Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandbeleid, al weten ‘geschokt’ te zijn door de wet die Afghaanse vrouwen voortaan verbiedt in het openbaar te praten. “Geschokt waren de EU en de Belgische federale regering ook al toen ongehuwde vrouwen er door de Taliban de toegang tot ziekenhuizen werd ontzegd, en toen meisjes verboden werd te studeren aan middelbare scholen of universiteiten, of toen vrouwen er niet meer in parken mochten gaan wandelen”, herinnert Ponthier zich. “Maar daarna werd er weer gewoon overgegaan tot de orde van de dag.”

“Gift van vele miljoenen verbeterde het lot van de Afghanen niet”

“En voor Gennez betekent de orde van de dag helaas het vergooien van veel belastinggeld”, aldus Ponthier, die erop wijst dat in 2024 190 miljoen euro naar humanitaire hulp in Afghanistan ging. “Humanitaire hulp klinkt goed. NGO's die ter plekke opereren ontvangen het geld uit noodfondsen en hun algemene middelen. Maar wanneer zelfs een VN-agentschap door Hamas kan geïnfiltreerd worden in Gaza, dan is het bijzonder naïef om te denken dat de NGO's in Afghanistan wel veilig zouden zijn voor de tentakels van de Taliban. Het is goed mogelijk dat ons belastinggeld er deels of volledig naar die fundamentalisten vloeit.”

“De onbekwame en grenzeloos goedgelovige Meryame Kitir (Vooruit) stond er als minister van Ontwikkelingssamenwerking nooit bij stil dat het geld niet bij humanitaire organisaties, maar bij de terreurbeweging kon terechtkomen”, besluit Ponthier, die opmerkt dat de gulle gift van vele miljoenen de situatie in Afghanistan absoluut niet verbeterde. “En haar opvolgster Gennez zette Kitirs idiote sinterklaaspolitiek voort. Hier moet eindelijk een einde aan komen. Terreurgroep als de Taliban kunnen niet gesponsord worden.”