Geld aan Mozambique voor waarschuwingssysteem extreem weer moet goed terechtkomen
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) heeft aan de vooravond van een dienstreis naar Mozambique een investering van 6,68 miljoen euro aangekondigd in een mondiaal waarschuwingssysteem voor extreem weer. “Uiteraard vindt het Vlaams Belang een systeem waardoor snel kan worden gewaarschuwd voor tornado’s, cyclonen en andere rampen een goede zaak”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Maar we willen wel de zekerheid dat het geld daar ook effectief aan zal worden besteed.”
Het zuidoost-Afrikaanse Mozambique is een partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. “Het is nu een van de eerste landen waar men het waarschuwingssysteem wil ontplooien”, aldus Ponthier. “Maar het is vooral een door en door corrupt land, dat maar weinig garanties kan geven over een correcte aanwending van die 6,68 miljoen euro.”
“Er blijven miljoenen gaan naar een land waar miljarden aan corruptie verloren gaat”
In het kader van de klimaatverandering zette Gennez’ voorganger en partijgenoot Frank Vandenbroucke eerder al een samenwerkingsakkoord op met Mozambique. “Er werd zomaar eventjes 25 miljoen euro naar het Afrikaanse land gestuurd en ook toen leek men er heel gerust in dat die geldsom correct besteed zou worden”, vervolgt Ponthier. “Het blijft een eigenaardig gegeven waarom Vandenbroucke 25 miljoen belastinggeld pompte in een staat waar ettelijke miljarden door corruptie verloren gaan. Enkel persoonlijke profileringsdrang kan zoveel socialistische naïviteit verkalren.”
“En zoals bij Vandenbroucke en diens voorganger en partijgenote Meryame Kitir al het geval was, luidt het ook nu weer dat de Westerse landen verantwoordelijk zijn voor de klimaatopwarming”, merkt Ponthier op. “Maar men vergeet gemakshalve dat de Afrikaanse landen, zoals Mozambique, in de toekomst veel meer zullen uitstoten. Door hun bevolkingsgroei en door de fossiele industrie die ze momenteel uitbouwen.”
“Het Vlaams Belang keert zich zeker niet tegen steun aan een waarschuwingssysteem dat levens kan redden”, besluit Ponthier. “Maar we willen garanties dat het belastinggeld correct besteed zal worden.”