“Geknoei tracing toont failliet Vlaamse regering aan”
De ‘contact-tracing’ in Vlaanderen in het kader van de coronapandemie blijft in de soep lopen. Er is binnen de Vlaamse Regering te lang getreuzeld en gekibbeld over het beheer van de tracingstrategie waardoor er nu te weinig mensen en capaciteit zijn. De tracing liep echter nooit vlot, maar met de vierde golf die op gang komt, blijkt de situatie erger dan ooit. “Minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn team zijn precies vastberaden om van de Vlaamse regering en overheid het beste argument te maken tegen Vlaamse onafhankelijkheid.”
Hoogrisicocontacten moeten dagenlang wachten op een telefoon, andere mensen krijgen foute informatie over de quarantaineregels en tal van betrokken krijgen simpelweg nooit een telefoon. Het is duidelijk: de tracingstrategie, die de Vlaamse overheid organiseert, blijft volstrekt mismeesterd.
“Wat heeft Welzijnsminister Wouter Beke in feite wel goed aangepakt?”
“Het was al erg genoeg dat de Vlaamse regering haar eigen verantwoordelijkheid doorschoof naar de mutualiteiten die mee moeten instaan voor de opsporing”, reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse. “We zijn natuurlijk van mening dat deze particuliere, politiek gekleurde zuilorganisaties zo weinig mogelijk in onze publieke ziektezorg mogen betekenen, maar dat welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) hun rol dan nog eens vergrootte afgelopen jaar, was te gek voor woorden.”
“Maar uiteraard moest de Vlaamse regering de zaken dan nog erger maken door het aanwerven van de nodige profielen veel te lang uit te stellen met gekibbel en getreuzel, zoals ook Het Laatste Nieuws schreef”, vervolgt De Reuse. “Dit terwijl ‘tracing’ nochtans een essentieel element is in de bestrijding van een pandemie. Intussen moet de bevolking voor dit geknoei opdraaien en draconische CST-maatregelen ondergaan, terwijl andere verstrengingen spoedig zullen doorgevoerd worden door het Overlegcomité (waar men in consensus beslist en waar Jambon dus een veto heeft). Is het gebrek aan Vlaams-nationalisme bij N-VA zodanig groot geworden, dat men van Jambon I het beste argument wil maken tegen Vlaamse onafhankelijkheid?”
“Preventie moeten we echter ernstig nemen”, besluit De Reuse. “En Vlaanderen kan hiervoor wel degelijk hefbomen inzetten, want zorg en preventie doe je net best op regionaal niveau. Een goed uitgebouwd systeem - onder volledig beheer van de overheid, niet de mutualiteiten, binnen Agentschap Zorg en Gezondheid en met een degelijke politieke leiding kunnen zeker het verschil maken. Dat laatste zal echter alvast niet lukken met Wouter Beke.”