Nieuws
zaterdag, 05 okt 2024

Geëvacueerden uit Libanon moeten gescreend worden

Foto: iStock. Geëvacueerden uit Libanon moeten gescreend worden

Voor het Vlaams Belang  is het een goede zaak dat onze landgenoten momenteel uit Libanon terugkeren. Maar de partij wil dat de geëvacueerde Belgen worden gescreend. “Zo niet kunnen ook geradicaliseerden en figuren die contact hadden met terroristische organisaties zoals Hezbollah binnenkomen. En dat is nefast voor de veiligheid, zegt Kamerlid Britt Huybrechts. “Helaas kon of wou minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) niet antwoorden op mijn vragen hierover. En dat is veelzeggend.”

Na de gecoördineerde en dodelijke aanvallen, waarbij beepers en walkietalkies van duizenden leden van Hezbollah tot ontploffing werden gebracht, escaleerde het conflict alleen maar verder. De situatie in Libanon is dan ook bijzonder gespannen en gevaarlijk. Dat mochten helaas ook een Vlaamse journalist en zijn cameraman deze week aan den lijve ondervinden.

“Veiligheid van onze burgers wordt niet ernstig genomen”

“Een snelle en veilige evacuatie van onze mensen uit Libanon is dan ook op zijn plaats”, aldus Huybrechts. “Maar het is betreurenswaardig en vooral onbegrijpelijk dat Lahbib dan geen antwoord gaf op mijn vraag over screenings van eventueel geradicaliseerde Belgen. Dergelijke controles zijn enorm belangrijk om de eenvoudige reden dat het conflict uit het Midden-Oosten niet verder mag geïmporteerd worden in dit land. Toekomstige terroristische aanslagen moeten we hier absoluut vermijden.”

Met haar stilzwijgen is het voor Huybrechts zeer duidelijk geworden dat de minister screenings op banden met terroristische organisaties, en dus ook de veiligheid van de mensen in dit land, niet ernstig wenst te nemen. “De veiligheid van burgers garanderen is de eerste en voornaamste taak van een overheid”, besluit het Kamerlid. “Maar dat heeft Vivaldi, helaas voor de mensen in dit land, nooit begrepen.”