Persberichten
zaterdag, 06 mrt 2021

Geen verhoging van aantal werkstraffen door coronadelicten: 11% minder nieuwe werkstraffen in 2020

De uitvoering van opgelegde werkstraffen heeft vertraging opgelopen als gevolg van de coronacrisis en de daaraan verbonden maatregelen. Uit een antwoord van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) blijkt dat er eind 2020 nog 2.918 lopende dossiers van werkstraffen waren. Het aantal nieuwe werkstraffen daalde vorig jaar overigens met 11%, van 4.290 nieuwe dossiers in 2019 naar 3.818.

De coronacrisis en de bijhorende maatregelen zorgen ervoor dat veel werkstraffen niet uitgevoerd kunnen worden. “De crisis blijft een rol spelen, niet enkel bij de plaatsen die gesloten zijn, maar ook omdat er op bepaalde plaatsen hierdoor gewoon minder mogelijkheden zijn”, licht minister Demir toe. De gevolgen hiervan worden nu ook weerspiegeld in de cijfers betreffende het aantal nieuwe en afgesloten dossiers van werkstraffen van het jaar 2020. In dat jaar zijn er in totaal 3.027 werkstraffen afgesloten. Eind 2020 waren er nog steeds 2.918 dossiers lopende. Volgens Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) duiden deze hoge cijfers dat er een enorme inhaalbeweging nodig is en dat een straf snel ten uitvoer gebracht kan worden om de effectiviteit ervan te verzekeren.

“De coronacrisis zorgt duidelijk ook voor vertraging bij de uitvoering van werkstraffen: eind 2020 waren er nog 2.918 lopende dossiers”

Wat betreft het aantal nieuwe werkstraffen dat werd opgelegd in 2020, is er een daling merkbaar. In 2019 waren er nog 4.290 nieuwe dossiers. In 2020 daalde dat aantal tot 3.818. De sanctionering van ‘coronadelicten’ zorgde dus zeker niet voor een stijging en kon op zijn minst de daling voor andere vergrijpen niet compenseren. Als we kijken naar de plaats waar de gestrafte gedomicilieerd is, blijkt Antwerpen in 2020 koploper met 547 inwoners aan wie werkstraffen werden opgelegd, gevolgd door Gent (171 dossiers), Mechelen (78), Aalst (64 dossiers), Leuven (62), Genk (59) en Brugge (56). Van 11 Vlaamse gemeenten werd aan geen enkele inwoner een werkstraf opgelegd, met name Baarle-Hertog, Damme, Kapelle-op-den-Bos, Kortessem, Lo-Reninge, Maarkedal, Mesen, Ruiselede, Sint-Martens-Latem, Vorselaar en Zonnebeke.

Minister Demir kondigt aan te blijven zoeken naar extra prestatieplaatsen. “Zolang de strikte maatregelen blijven gelden, is het moeilijk te bepalen wanneer alles weer normaal zal verlopen. Maar de extra prestatieplaatsen zijn na corona ook meer dan wenselijk”, aldus nog Demir.

Vlaams volksvertegenwoordigster Blancquaert besluit dan ook als volgt: “Het is goed dat er wordt gezocht naar extra prestatieplaatsen en ik blijf aandringen op de effectieve en tijdige uitvoering van de werkstraffen, maar ik ga er eveneens kritisch op toezien dat een eventuele uitbreiding van het aantal plaatsen er niet toe leidt dat werkstraffen worden opgelegd voor ernstige misdrijven waarop de gevangenisstraf het enige rechtvaardige antwoord mag zijn. Het misdrijf dient bepalend te zijn voor het opleggen van een gepaste straf, wat maakt dat de werkstraf zeker niet in alle gevallen als alternatief kan worden aanzien.”