Nieuws
dinsdag, 30 jul 2024

Geen spoor van gelijkschakeling pensioenstelsels in nota De Wever 

Uit wat we al weten van de federale onderhandelingsnota blijkt dat er met geen woord gerept wordt over de gelijkschakeling van de verschillende pensioenstelsels. "Nochtans zijn de verschillen tussen werknemers, zelfstandigen en ambtenaren immens", zegt Kamerlid Ellen Samyn. "Het Vlaams Belang wil die onrechtvaardige verschillen volledig wegwerken."

Terwijl een gemiddeld ambtenarenpensioen bijna 3.000 euro per maand bedraagt, liggen een gemiddeld zelfstandigenpensioen met ongeveer 1.000 euro per maand en een gemiddeld werknemerspensioen met ongeveer 1.500 euro per maand ettelijke keren lager. Het Vlaams Belang klaagt die ongelijkheid al veel langer aan en pleit daarom voor een eengemaakt pensioenstelsel. 

"Het Vlaams Belang vindt de huidige pensioenregeling fundamenteel onrechtvaardig", zegt Samyn. "Vlaanderen heeft ambtenaren, werknemers en zelfstandigen nodig voor de opbouw van onze welvaart. Zij verdienen allemaal een degelijk en menswaardig pensioen. Het pensioen is een recht en moet een waarborg zijn voor een fijne oude dag na een leven lang werken."

"Bovendien houden de grote pensioenverschillen mensen tegen om van statuut te veranderen", gaat Samyn verder. "Dat toont nogmaals aan hoe nefast het huidige systeem is. Zeker in de huidige tijd van personeelskrapte kunnen we ons dat niet veroorloven."