Nieuws
donderdag, 13 jun 2024

Geen hulp in het Nederlands in Brussels Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Foto: iStock. Geen hulp in het Nederlands in Brussels Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Een jonge vrouw die enkele weken geleden verkracht werd, getuigt vandaag anoniem op VRT NWS hoe ze na de feiten in een Brussels Zorgcentrum na Seksueel Geweld wel in het Frans of het Portugees geholpen kon worden, maar niet in het Nederlands. “Dit is een regelrechte schande”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Om dit te voorkomen wil het Vlaams Belang de Brusselse vicegouverneur de bevoegdheid geven om toezicht te krijgen op aanwervingen zoals in dit Zorgcentrum, en onwettige benoemingen te kunnen vernietigen.”

In België zijn er tien Zorgcentra na Seksueel Geweld. De bedoeling is dat slachtoffers er niet enkel terechtkunnen voor medische en psychische zorg, maar ook voor forensisch onderzoek en voor het neerleggen van klachten. “Dit soort geweld heeft steevast een zeer grote emotionele en psychologische impact op de slachtoffers”, aldus Pas. “Voor al deze hulp is het zich kunnen uitdrukken in het Nederlands zonder meer noodzakelijk.”

“Kwaliteitszorg moet in Brussel steeds in het Nederlands gegarandeerd worden”

De vrouw in kwestie kon in het zorgcentrum, verbonden aan het Brusselse UMC Sint-Pieters-ziekenhuis, echter niet in het Nederlands terecht. De verkrachting vond plaats op vrijdag, en daarvoor diende ze te wachten tot maandag. Dan was er immers een Engelstalige aanwezig. “Het is ronduit ongehoord dat het slachtoffer op die manier afgescheept werd”, gaat Pas verder. “Alleen al voor de DNA-staalafnames had ze niet tot maandag mogen wachten.” Het Kamerlid aanvaardt dan ook de houding van het Brusselse Zorgcentrum niet, dat zich achteraf in een schriftelijke reactie beperkte tot de mededeling dat ze ‘nooit kunnen garanderen dat de zorg wordt verleend door een professional die de moedertaal van het slachtoffer spreekt’.

Voor het Vlaams Belang moet kwaliteitszorg in onze hoofdstad steeds in het Nederlands gegarandeerd worden. “Helaas is dat al vele decennia niet het geval. Niet bij opnames in ziekenhuizen, niet bij de eerste hulp door ambulanciers, en dus ook niet in Zorgcentra na Seksueel Geweld”, besluit Pas, die hierover reeds meermaals parlementaire vragen stelde. “Hier moet eindelijk voor eens en altijd verandering in komen. En daarom moet de vicegouverneur van Brussel toezicht kunnen houden op aanwervingen, en onwettige benoemingen kunnen vernietigen.”