“Geen Franstalige vakantieregeling in Vlaamse faciliteitengemeenten”
Binnenkort start het Franstalig onderwijs met een ingekorte zomervakantie. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen), zelf voorstander van die kortere vakantie, wil van de Nederlandstalige scholen in de Vlaamse faciliteitengemeenten proeftuinen maken om te zien welk effect die kortere vakantie bij ons zou hebben. Vlaams Belang vindt deze redenering absurd en verwijst ze resoluut naar de prullenbak. "Waarom moeten Nederlandstalige scholen de wensen van de Franstaligen volgen?” reageert Vlaams Parlementslid Jan Laeremans. “Dit is de ultieme droom van de Franstaligen, pure Anschluss! Onze scholen in die faciliteitengemeenten zijn geen experimenteerplek."
Vanaf het schooljaar 2022-2023 start het Franstalig onderwijs met een herindeling van de schoolkalender en een ingekorte zomervakantie. Sindsdien gaan er in Vlaanderen ook stemmen op om dit ook te gaan passen in ons Nederlandstalig onderwijs. Een kortere zomervakantie zou volgens bepaalde experten helpen om het zomerleerverlies van leerlingen tegen te gaan, al is daar geen wetenschappelijke consensus. Vlaams Belang heeft hier reeds meermaals verklaard geen voorstander te zijn, maar gaat het debat echter niet uit de weg. “We willen daar in het parlement gerust grondig over discussiëren, maar praktische stappen zetten is in deze legislatuur sowieso uit den boze. Onze scholen hebben momenteel al de handen vol met de coronaleerachterstand, het lerarentekort en de vele op til zijnde hervormingen”, aldus Laeremans. Partijen als Open Vld en Groen zijn echter wel eenduidig voorstander om in Vlaanderen het voorbeeld van de Franstaligen te volgen.
De laatstegenoemde partij neemt alvast de vlucht vooruit en stelde in de onderwijscommissie bij monde van Elisabeth Meuleman dat ze ingekorte zomervakantie komend schooljaar ook meteen wil invoeren in de Nederlandstalige scholen in de Vlaamse faciliteitengemeenten in de Rand rond Brussel en zo van deze scholen proeftuinen wil maken om te zien welk effect die kortere vakantie zou hebben. De Nederlandstalige en Franstalige scholen in die gemeenten zouden daardoor dezelfde jaarindeling behouden.
"Waarom moeten de Vlaamse scholen de wensen van de Franstaligen volgen?”
Laeremans reageert furieus: Dit is de ultieme droom van de Franstaligen, pure Anschluss! Onze scholen in die faciliteitengemeenten zijn volwaardige Vlaamse scholen en geen experimenteerplek. Ze hebben al genoeg aan het hoofd door corona, onderwijshervormingen en de alsmaar grotere Nederlandsonkundigheid van het leerlingenpubliek.” Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beaamde de kritiek; hij stelde geen plannen te hebben in die richting en de scholen daar geen aparter statuut te geven dan ze al hebben.
Laeremans herhaalt ook zijn bezwaren jegens de Franstalige faciliteitenscholen in de Rand. “We financieren met Vlaanderen al decennia deze scholen die oorspronkelijk in de jaren ’60 bedoeld waren om de geleidelijke integratie van Franstaligen in het Vlaams Gewest te vergemakkelijken. Maar dat is nooit gebeurd, integendeel, die Franstalige faciliteitenscholen zijn echte verfransingsmachines in onze regio.” aldus Laeremans, “En nu zouden we volgens Groen onze scholen per se moeten aanpassen aan de kalender van de Franstaligen? Dit neigt naar een vlaag van belgicistisch unitarisme verpakt als educatieve maatregel.”