Nieuws
vrijdag, 04 feb 2022

Geen capaciteitstarief voor stroom

Het Vlaams Belang kantte zich in het Vlaams Parlement opnieuw tegen de invoering van het zogenaamde ‘capaciteitstarief’. Met dat nieuwe tarief wil de Vlaamse energieregulator VREG een deel van de elektriciteitsfactuur berekenen op basis van het piekverbruik in plaats van het werkelijke elektriciteitsverbruik. Zo wil men het gedrag van de consument sturen richting een meer gespreid elektriciteitsverbruik. Een studie van de Universiteit Gent die er kwam na druk van het Vlaams Belang berekende echter dat een derde van de Vlaamse gezinnen tot 100 euro meer zal moeten betalen onder het nieuwe tarief. Vlaams Parlementslid Sam van Rooy haalde woensdag in het Vlaams Parlement hard uit tegen de invoering van wat hij “rekeningrijden voor elektriciteit” noemt. 

Vanaf 1 juli 2022 wil de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) het zogenaamde ‘capaciteitstarief’ invoeren. Op die manier wil men een deel van de stroomfactuur (de distributienettarieven) berekenen op basis van het piekverbruik in plaats van het reële elektriciteitsverbruik. Zo zou volgens de VREG een overbelasting van het net vermeden moeten worden. “Dat is vooral voor mensen met een laag verbruik een groot probleem”, stelt van Rooy. “Denk aan alleenstaanden, gepensioneerden, mensen die constant bezig zijn hun verbruik zo laag mogelijk te houden.” De Vlaamse energieregulator had eerder zelf al een studie gepubliceerd waaruit bleek dat het capaciteitstarief een verhoging van de factuur zou betekenen voor bepaalde gezinnen. 

“Vlamingen die hun stroomverbruik niet kunnen spreiden worden financieel gestraft”

Na druk en tal van vragen van het Vlaams Belang in de commissie Energie van het Vlaams Parlement beloofde Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) een studie te bestellen om de impact van het capaciteitstarief op de stroomfactuur beter in kaart te brengen. De resultaten van deze studie die werd uitgevoerd door de UGent werden zopas bekend gemaakt. “Zoals verwacht impliceert het capaciteitstarief voor een derde van de gezinnen een stijging van de stroomfactuur”, reageert van Rooy. “Tot wel 100 euro per jaar.”

Van Rooy ondervroeg minister Demir  hier dan ook over woensdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. “Dit tarief is een soort rekeningrijden voor elektriciteitsverbruikers waarbij Vlamingen die hun energieverbruik niet kunnen spreiden, financieel gestraft worden”, zei van Rooy. “Dat maakt de factuur ook duurder dan ze nu al is, specifiek voor die Vlamingen die balanceren op het randje van energiearmoede.”

Van Rooy pleitte er vervolgens voor het capaciteitstarief niet enkel uit te stellen, maar volledig van tafel te vegen. “De minister verschuilt zich achter de VREG, maar onderneemt zelf niets om te voorzien in een oplossing”, stelt van Rooy. “Maak nu toch eindelijk eens werk van de nodige investeringen in het elektriciteitsnet zodat deze voorbereid zijn op de toekomst”, zei van Rooy tot slot. “De kostprijs van het gebrek aan investeringen afwentelen op de financieel meest kwetsbare burgers is ronduit schandalig.”