Nieuws
maandag, 18 jul 2022

‘Flankerend beleid’ over Ventilus is zoethoudertje

Het ziet er naar uit dat Ventilus dan toch een bovengronds traject zal worden. “Er wordt gesproken over ‘flankerend beleid’ om de beslissing te verzachten, maar dit is niet meer of minder dan een zoethoudertje om een bovengronds traject door de strot van lokale bevolking en burgemeesters te rammen”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul. “Als cd&v dit accepteert, zijn ze niet alleen de dweil van de Wetstraat, maar ook van de Dorpsstraat.”

Zoals eerder gepubliceerd heeft de Vlaamse regering afgelopen vrijdag de beslissing over Ventilus, de geplande hoogspanningslijn dwars door West-Vlaanderen, uitgesteld naar september. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bracht die dag voor het eerst het dossier naar de onderhandelingstafel van de ministerraad. Hoewel zij zelf vooraf zei dat als er die dag geen beslissing kwam, er nooit nog één zou komen, lukte het toch niet om tot een finaal akkoord te komen. Het ziet er desondanks naar uit dat ondanks het lokale verzet hiertegen de Vlaamse regering zal opteren voor een bovengrondse hoogspanningslijn. Om het verzet te smoren, wordt er daarom gesproken over ‘flankerend beleid’.

“Als er ergens lokaal verzet is tegen een onpopulaire politieke beslissing valt de benaming ‘flankerend beleid’ wel vaker”, zegt Carmen Ryheul. “Deze term duidt op de combinatie van overleg met de lokale bevolking en mogelijke steunmaatregelen voor de getroffen regio. In feite is dit niet meer dan een soort koehandel, waarbij de kiezer bedot wordt.”

“Als cd&v dit accepteert, zijn ze niet alleen de dweil van de Wetstraat, maar ook van de Dorpsstraat”

De Vlaamse regering zal de komende weken met de getroffen gemeentebesturen afzonderlijk gaan overleggen. “Aangezien die besturen voornamelijk in handen van cd&v zijn, lijkt het uitstel van de beslissing over Ventilus vooral door die partij te zijn ingegeven geweest. De cd&V staat immers nog sterk in West-Vlaanderen, maar voelt de hete adem in de nek van het Vlaams Belang dat al maanden fors in het verzet gaat, niet alleen tegen het bovengrondse Ventilustraject, maar ook tegen het stikstofakkoord”, aldus Ryheul. “Op die manier hoopt de regering om in ruil voor een zak geld het verzet tegen de bovengrondse hoogspanningslijn weg te kunnen masseren. Door bovendien met de gemeentebesturen elk afzonderlijk en niet gezamenlijk te overleggen, kunnen ze ook beter tegen elkaar uitgespeeld worden.”

Ryheul is benieuwd wat de cd&v-burgemeesters zullen doen. “Het is aan hen om te laten zien dat ze naar hun burgers luisteren. Indien niet zullen we hen daarvoor in 2024 de rekening presenteren. De West-Vlamingen kunnen er in elk geval op rekenen dat het Vlaams Belang verder druk zal uitoefenen in dit dossier en zal blijven opkomen voor een ondergronds tracé. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd.”